Fors meer e-bikes en bakfietsen gestolen

0

Het aantal aangiften van e-bikediefstallen is in 2020 met 37% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal aangiften van een gestolen bakfiets is met 24% gestegen. Dat blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.).

In totaal is er vorig jaar 18.032 keer aangifte gedaan van een e-bikediefstal. Ook de aangiften van e-bikediefstallen uit garages, boxen en schuurtjes nemen snel toe, van 280 in het eerste kwartaal van 2020 tot 384 in het vierde kwartaal. Het aantal aangiften van gestolen bakfietsen is gestegen van 809 in 2019 naar 1.000 in 2020. Het aantal aangiften van gewone fietsendiefstal is daarentegen aanzienlijk afgenomen. Van zo’n 54.000 in 2019 naar 44.000 (-18,5%) vorig jaar. “Eerlijk gezegd is die daling al veel langer aan de gang. De bereidheid om aangifte te doen van diefstal van een gewone fiets neemt al jaren af”, verklaart Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E.

Professioneel dievengilde

Snijders Blok maakt zich zorgen over de stijgende trend in het aantal e-bikediefstallen. “De oorzaak is enerzijds dat de verkoop van dure modellen als e-bikes, sportfietsen en bakfietsen blijft stijgen. Anderzijds zien we dat de aantrekkingskracht daarmee ook snel groeit voor een georganiseerd dievengilde, dat professionele en gewelddadige methodes niet schuwt. Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa.”

Aangiftebereidheid

De aangiftecijfers vormen volgens S.A.F.E. het topje van de ijsberg. Uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde, blijkt namelijk dat slechts 14% van de slachtoffers aangifte doet. Snijders Blok: “Dat percentage bestaat bovendien grotendeels uit aangiften van e-bikediefstal, omdat e-bikes vaker zijn verzekerd en de verzekeraar meestal een aangifte eist. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker zeven keer hoger.”

Bureau Beke berekende in hetzelfde onderzoek dat de jaarlijkse financiële schade van fietsdiefstal inmiddels is opgelopen tot 600 miljoen euro. Snijders Blok: “Uit cijfers blijkt bovendien dat van de fietsen die zijn uitgerust met een track & trace-systeem, 80% wordt teruggevonden. Wij doen dan ook een dringende oproep aan private en publieke organisaties én aan fietsers zelf om samen deze criminaliteit te dwarsbomen. Gebeurt dit niet, dan zien we de diefstalcijfers van e-bikes alleen maar verder oplopen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.