Fors meer beleggende huishoudens

0

Nederland telt in 2017 circa 1.385.000 beleggende huishoudens. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van 2016, terwijl in dat jaar ook al sprake was van een toename met 9%. De lage rente op spaarrekeningen mist zijn uitwerking duidelijk niet.

Dit blijkt uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van Kantar TNS. De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek onder een representatieve steekproef van 36.904 huishoudens en een vervolgonderzoek onder 1.028 beleggende huishoudens.

Groeiversnelling

Toen de rente op spaarrekeningen in 2016 structureel onder de 1% daalde, is het aantal beleggende huishoudens gaan groeien. Met nog geen 1,4 miljoen beleggende huishoudens zijn we echter nog ver verwijderd van het record van 1,9 miljoen dat in het jaar 2000 werd bereikt. Gelet op de groei van de Nederlandse bevolking sinds die tijd zouden we nu zelfs 2,2 miljoen beleggende huishoudens moeten tellen om dat record te evenaren.

Cryptocurrencies

Anders dan wellicht wordt gedacht, storten beleggers zich volgens het onderzoek niet op cryptocurrencies zoals de bitcoin. Nauwelijks 2% van de beleggende huishoudens heeft deze in bezit en dat is even hoog als onder niet-beleggende huishoudens.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.