Fors meer aanrijdingen in verkeer

0

Noteerden verzekeraars in 2015 zo’n 565.000 particuliere schadeclaims na aanrijdingen, vorig jaar is dat aantal met 10% fors gestegen naar circa 625.000 claims.

Met deze alarmerende cijfers uit de nieuwste Risicomonitor Verkeer roepen in de hand, roepen verzekeraars de politiek op haast te maken om het dit voorjaar gelanceerde Verkeersveiligheidsmanifest ook daadwerkelijk om te zetten in verkeersveiligheidsbeleid.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars zag het totaal aantal verkeersclaims in 2016 – inclusief aanrijdingen met vrachtauto’s, bestelbusjes en leaseauto’s – met 8% toenemen tot ongeveer 905.000 claims. Dit jaar is door CVS de berekeningsmethodiek licht aangepast om de particuliere en zakelijke claims beter van elkaar te kunnen onderscheiden. Maar het CVS ziet in beide categorieën dezelfde trend: meer ongevallen.

Verkeersveiligheidsmanifest

Het Verkeersveiligheidsmanifest is een initiatief van 32 organisaties om van verkeersveiligheid een nationale prioriteit te maken. In het manifest staan aanbevelingen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het Verbond is een van de initiatiefnemers. Algemeen directeur Richard Weurding: “Verzekeraars zijn verheugd dat het kabinet Rutte-III in het regeerakkoord het manifest heeft overgenomen. Maar nu is het zaak om van papier praktijk te maken om het tij te keren.”

Afleiding tegengaan

Een belangrijk thema blijft volgens het CVS smartphonegebruik in het verkeer, zowel onder autobestuurders als fietsers. Het Verbond benadrukt het belang om afleiding in het verkeer aan te pakken – evenals ander asociaal verkeersgedrag.

Regionale verschillen

De Risicomonitor Verkeer laat zien dat verzekeraars uit de zuidelijke provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg de meeste particuliere verkeersclaims per 1.000 huishoudens binnenkrijgen. In Groningen en Drenthe zijn de minste aanrijdingen per 1.000 huishoudens.

Voor het eerst is in de monitor een inventarisatie gemaakt van het aantal aanrijdingen met dieren. Vorig jaar botsten zo’n 7.800 autobestuurders tegen een hert, zwijn of ander (wild) dier. Opgeteld over de afgelopen vier jaar vinden de meeste ongevallen met dieren plaats in de provincie Gelderland (ruim 4.000).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.