Fors lagere schade jaarwisseling

0

Volgens de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars komt de particulier verzekerde schade aan woningen en auto’s tijdens de afgelopen jaarwisseling uit op ongeveer 6 miljoen euro. Dat is maar liefs 60% minder vergeleken met een ‘normale’ Oud & Nieuw (schade circa 14 miljoen euro).

Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars eerste hulp na brand biedt aan verzekerden, ontving tot op heden 56% minder meldingen dan tijdens de jaarwisseling 2019-2020. De werkelijk verzekerde schade ligt overigens wel hoger omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen niet zijn inbegrepen bij deze eerste berekening. Schadebedragen voor de zakelijke markt zijn nog niet bekend.

Stichting Salvage biedt verzekerden eerste hulp na woningbrand. Daarbij valt het aantal vuurwerk-gerelateerde schades dit jaar beduidend lager uit. Zo speelde vuurwerk een rol in 20% van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling, vorig jaar was dit nog 50%.

Veiliger jaarwisseling

De schatting van het Verbond is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars op oudejaarsdag en 1 januari registreren en het incidentenoverzicht van Stichting Salvage. Het Verbond komt voor dit jaar uit op ongeveer 4,5 miljoen euro schade op particuliere opstal- en inboedelverzekeringen en 1,5 miljoen voor particuliere autoverzekeringen. “Door de huidige coronasituatie waren er deze jaarwisseling minder incidenten, zoals woningbranden en autobranden,” zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Als verzekeraars ondersteunen we alle maatregelen die kunnen leiden tot een veiliger jaarwisseling: het is immers in ieders belang dat veiligheid voorop staat.”

Autobranden

Het aantal claims bij particuliere autoverzekeringen ligt circa 40 procent lager dan in andere jaren. Weurding: “In onze registratie zien we de afgelopen jaren een flinke toename van het aantal autobranden, ook tijdens oud en nieuw zijn er weer de nodige auto’s in vlammen op gegaan. Omdat autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA-verzekerd zijn. Naast materiële schade, is de impact op het veiligheidsgevoel door autobranden enorm.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.