Formulier pensioenverevening vereenvoudigd

0

Samen met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Veiligheid & Justitie heeft platform Wijzer in geldzaken het formulier voor pensioenverevening sterk vereenvoudigd. Het nieuwe formulier moet het verdelen van pensioen bij scheiding eenvoudiger maken.

De afspraken die partners bij een scheiding over de verdeling van hun ouderdomspensioen maken moeten zij zelf binnen twee jaar na scheiding doorgeven aan de pensioenuitvoerder. Dit kan met het formulier: Mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding. Wanneer dit op tijd gebeurt, betaalt de pensioenuitvoerder vanaf de pensioendatum aan beide partners een deel van het pensioen uit.

Maar wie zonder het formulier ingevuld te hebben na twee jaar aanspraak wil maken op een deel van het opgebouwde pensioen van de ex-partner, moet de ex-partner bij pensionering vragen het pensioen uit te betalen. Dat betekent dat ex-partners weer van elkaar afhankelijk worden en leidt in de praktijk vaak tot conflictsituaties. Deze procedure is vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Deze wet wordt momenteel geëvalueerd, het eindresultaat wordt eind dit jaar verwacht.

Het komt niet aan bod

Uit eigen onderzoek van Wijzer in geldzaken en gesprekken met gescheiden mensen en intermediairs zoals mediators en echtscheidingsadvocaten, komt echter naar voren dat pensioenverdeling bij echtscheiding het meest vergeten onderwerp is. Henriëtte Raap-Scheele, woordvoerder van Wijzer in geldzaken: “Pensioenverevening wordt als ingewikkeld ervaren en de mogelijkheid hiertoe is nog te onbekend. Als onderdeel van de evaluatie van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding, heeft Wijzer in geldzaken samen met betrokken ministeries gekeken hoe we pensioenverdeling makkelijker kunnen maken. Het nieuwe formulier is wat ons betreft een eerste stap.”

Kort en duidelijk

Het nieuwe formulier is korter geworden en qua taalgebruik sterk vereenvoudigd. Dat moet volgens Wijzer in geldzaken bijdragen aan betere en tijdige afspraken bij de verdeling van ouderdomspensioen na een scheiding.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.