FOR-valkuil: wel reserveren maar niet opzij zetten

0

Van de zzp’ers maakt 34% gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BrightPensioen blijkt dat 28% van deze groep het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd, niet daadwerkelijk apart zet. En nog eens een kwart zet het slechts ten dele opzij.

BrightPensioen waarschuwt dat deze groep zzp’ers hierdoor voor problemen kan komen te staan op het moment dat ze met pensioen gaan. “Dan moet er namelijk belasting worden betaald over het FOR-bedrag, terwijl ze dat niet (geheel) apart hebben gezet. Daarom zijn we een campagne gestart waarin zzp’ers worden gewaarschuwd voor de FOR-valkuil.”

Het probleem van het niet daadwerkelijk apart zetten van het FOR-bedrag dat in boekhouding wordt gereserveerd, is het grootst onder zzp’ers met een mbo-opleiding (40%). Bij zzp’ers met een hbo-opleiding is dat 30% bij die met een WO-opleiding is dat 13%.  Het onderzoek is door Multiscope in maart 2022 gehouden onder 400 zzp’ers van 18 jaar en ouder.

Belasting?

Van degenen die van de FOR gebruikmaakt, heeft 32% geen idee van de hoogte van de opgebouwde FOR. Maar liefs 39% is niet op de hoogte dat er belasting betaald moet worden over het FOR-bedrag dat wordt opgebouwd. Bij de groep zzp’ers die wel gebruikmaakt van de FOR weet 11% dat niet.

Van de 47% die de FOR daadwerkelijk apart zetten, doet 52% dat op een spaar- of bankrekening en belegt daar dus niet mee. Vrouwen zetten vaker (60%) het hele FOR-bedrag daadwerkelijk apart dan mannen (41%).

Drie animatievideo’s

Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: “We hadden wel het idee dat niet alle zzp’ers die gebruikmaken van de FOR dat bedrag of een deel daarvan ook werkelijk apart zet. Maar harde cijfers daarover bestaan niet. Vandaar dat wij dit hebben laten onderzoeken. Dat ruim een kwart van de FOR-gebruikers in werkelijkheid niets apart zet, is meer dan wij hadden verwacht. Dit is echt een valkuil voor flink wat zzp’ers.”

In de campagne van BrightPensioen staan drie korte animatievideo’s centraal waarin een zzp’er de FOR-game speelt. De afloop is afhankelijk van de mate waarin daadwerkelijk geld opzij wordt gezet.

FOR behouden

Nu er stemmen opgaan om afscheid te nemen van de FOR, pleit Zonneveld voor het behoud ervan, maar wel met aanvullende voorwaarden. Zonneveld: “Je zou bij gebruik van de FOR de voorwaarde kunnen opnemen dat het geld daadwerkelijk apart moet worden gezet. Dat moet voorkomen dat mensen de belastingclaim niet kunnen betalen in de toekomst. Ook zorgt het ervoor dat mensen daadwerkelijk een reserve zullen aanleggen. En daarmee wordt voorkomen dat de reservering alleen op papier staat. Tegelijkertijd zouden de regels voor het opnemen van lijfrente in geval van financiële nood versoepeld moeten worden. Nu kan dat alleen bij arbeidsongeschiktheid, maar er zijn meer ondernemersrisico’s die het noodzakelijk maken om bij je geld te kunnen komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.