Focus meer op voorkomen van verzuim

0

“Het is juist nu belangrijk om niet alleen te focussen op het verkorten van verzuim, maar vooral op het voorkomen. Werkgevers weten alleen vaak niet goed hoe het gesprek aan te gaan. Als adviseur speelt u hier een belangrijke rol. Ga naast die ondernemer staan”, schrijft Fred Toussaint (HCS) in zijn column.

“Maak de klant bewust dat als er aan de voorkant geïnvesteerd wordt, dat dit uiteindelijk z’n vruchten afwerpt”

Auteur: Fred Toussaint, algemeen directeur HCS

We voelen het allemaal. De druk op verzuim en arbeidsongeschiktheid in onze samenleving is groot. Personeelstekorten en hoge werkdruk voeren de boventoon in het nieuws, waarbij geen enkele leeftijdsgroep of beroepsgroep wordt overgeslagen. Onder jonge werknemers van 26-35 jaar is de uitval in 2022 zelfs het grootst. Dit leidt tot zorgen bij werkgevers en soms tot financiële problemen bij werkgevers én werknemers. Steeds meer mensen vragen een WIA-uitkering aan, wachttijden in de reguliere behandelsector worden steeds langer en er is een schrijnend tekort aan bedrijfs- en verzekeringsartsen, waardoor arbeidsongeschikten onnodig langdurig thuis zitten zonder dat er perspectief wordt geboden over arbeidsparticipatie.

Niet verkorten maar voorkomen

Dit alles heeft z’n weerslag op de werkgever: ‘Hoe krijg ik mijn bezetting op orde, wat doe ik met het oplopende ziekteverzuim en de kosten die hiermee gemoeid zijn. Hoe kan ik de risico’s verkleinen?’

Het is juist nu belangrijk om niet alleen te focussen op het verkorten van verzuim, maar vooral op het voorkomen. Hoe houden we werknemers gezond aan het werk? Voor werkgevers is het belangrijk om vroegtijdig te signaleren wat er bij de werknemer speelt. We zien dat verzuim met name speelt bij mantelzorgers, werknemers die een hoge werkdruk ervaren en financiële zorgen hebben.

Ga het gesprek aan

Om te weten wat er speelt is het belangrijk om het gesprek aan te gaan en niet te wachten tot er al verzuim is. Werkgevers weten alleen vaak niet goed hoe het gesprek aan te gaan of hoe te helpen. Daardoor worden belangrijke signalen ter voorkoming van verzuim gemist. Als adviseur speelt u hier een belangrijke rol. Ga naast die ondernemer staan. Maak de klant bewust dat als er aan de voorkant geïnvesteerd wordt, dat dit uiteindelijk z’n vruchten afwerpt. Er zijn veel concrete acties, producten en adviezen beschikbaar die ingezet kunnen worden om verzuim te voorkomen.

Voor 2023 wil ik daarom veel meer de focus leggen op het voorkomen van verzuim en samen met u willen nadenken over de concrete stappen die ingezet kunnen worden om dit te bewerkstelligen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.