FNV: ‘Leden stemmen in met eindbod ING Bank’

0

Medewerkers van ING hebben een nieuwe cao. De leden van de FNV stemden de afgelopen weken in meerderheid (55%) voor het eindbod van hun werkgever waardoor zij kunnen rekenen op loonsverhoging van 14% voor de laagste salarisschalen en tot 4% voor de hoogste. Dit resultaat werd behaald nadat bankmedewerkers maanden actievoerden en begin deze maand zelfs voor het eerst in de geschiedenis van ING staakten.

Duygu Akçay, bestuurder FNV Finance: ‘De afgelopen negen maanden hebben ING-medewerkers een intensief actietraject doorlopen. Ze deden dat omdat ze al twee jaar geen salarisverhoging hadden gekregen, de werkdruk alsmaar steeg en de outsourcing doorsloeg. Niemand had verwacht dat er bij ING ooit gestaakt zou worden, maar als de werkgever waar je altijd je best voor doet en loyaal tegen bent je in de kou laat staan en de aandeelhouders voorop stelt, dan zie je dat zelfs bij een bank als ING mensen dat gedrag niet langer accepteren. Ik ben heel trots op de emancipatie die de bankmedewerkers samen met de FNV hebben doorgemaakt. De directie kan – ook richting de toekomst – niet meer om de thema’s heen die nu geagendeerd zijn. We zijn er nog niet, dit is pas het begin.’

Eindbod

Na de stakingsdag in Leeuwarden begin deze maand, kwam de directie van ING met een verbeterd nieuw eindbod. Daarin bood de bankentop een 2-jarige cao vanaf 1 januari 2023 met een nominale salarisverhoging per 1 juli van 400 euro bruto voor alle salarissen tot 85.000 euro en 320 euro voor iedereen die meer verdient met een bodem van 4%. Daarmee gaan de laagste schalen er tot 14% op vooruit. Per 1 juli 2024 komt er dan nog 3% bij. Verder komt er een eenmalige uitkering van 2000 euro per 1 juli 2023, worden de salarisschalen verruimd en komt er een hogere thuiswerkvergoeding. De bank begon de cao-onderhandelingen eind vorig jaar met een schamele loonsverhoging van 2% per 1 oktober 2023 voor iedereen.

Stakingen gaan niet door

De stakingen die FNV voor de komende week had gepland, gaan vanwege het cao-akkoord niet door. Akçay: “Er is bij ING nog veel werk aan de winkel. FNV werkt aan een toekomstbestendige plan om de thema’s werkdruk, verstoorde arbeidsverhoudingen en doorgeslagen outsourcing aan te pakken. De komende tijd moet de directie laten zien dat het de eigen medewerkers serieus neemt. We merken dat de arbeidsverhoudingen nu nog ernstig verstoord zijn.”

Belonen

Nu medewerkers met de vakbonden een betere cao afdwongen, is er volgens de FNV ook een voorzichtige eerste stap gezet in het herstellen van de scheve verhouding tussen de beloning voor medewerkers en aandeelhouders. Uit onderzoek van de FNV blijkt dat bestuurders en aandeelhouders van 49 grote Nederlandse ondernemingen, waaronder de ING, buitenproportioneel veel profiteerden van de gemaakte winsten, terwijl de lonen achterbleven. Akçay: “We hopen dat het signaal van de eigen medewerkers serieus wordt genomen en dat we de historische staking in Leeuwarden niet hoeven te herhalen. ING moet nu aan het werk om zijn imago als goede werkgever terug te verdienen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.