FNV Finance: ‘Voor het eerst sinds jaren ’80 acties op komst bij ABN Amro’

0

FNV Finance: “Er dreigen voor het eerst in bijna 35 jaar acties bij ABN Amro. De 17.500 bankmedewerkers die onder de cao vallen, willen dat hun werkgever na jaren van minimale of helemaal geen loonsverhogingen nu een forse stap zet om de torenhoge inflatie te compenseren. Onlangs werden zij geconfronteerd met een volstrekt ontoereikend eindbod van een krappe 5% extra loon over twee jaar.” De vakbond polste daarop de actiebereidheid onder zijn leden bij de bank: die blijkt enorm.

“Voor het laatst werd er bij ABN Amro in 1989 actie gevoerd voor betere arbeidsvoorwaarden, sindsdien zijn werkgever en werknemers er altijd onderling uitgekomen” zegt bestuurder Aukje Falger van FNV Finance. “Nu dreigt er echter na ruim drie decennia opnieuw actie, omdat er geen enkel draagvlak is onder de werknemers voor de voorgestelde loonsverhoging van 111 euro bruto per 1 juli 2022 en nog eens 3% vanaf 1 juli 2023. Nu de inflatie op recordhoogte staat, gaan werknemers er ongeveer een tiende in koopkracht op achteruit.”

Onrust

De onrust onder medewerkers van ABN Amro is groot. Falger: “En dat betekent dat we nu gaan kijken welke acties we kunnen voorbereiden. Het is veelzeggend dat de bereidheid om actie te voeren zo massaal is bij een werkgever waar mensen veel liever met hun werk bezig zijn dan met actievoeren. Maar de boosheid en teleurstelling is enorm. De medewerkers hebben het gevoel dat de top van de bank de aandeelhouders liever tevreden wil stellen dan zijn personeel op een goede manier door de winter te krijgen.”

Eindjes aan elkaar knopen

Uit een enquête die de FNV onder de ABN Amro-leden hield, bleek begin deze zomer al dat veel medewerkers de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Falger: “Een op de zes deelnemers aan het onderzoek komt aan het einde van de maand geld tekort. Bijna de helft van hen zelfs meer dan 100 euro per maand. En 71% van alle respondenten heeft nu minder geld te besteden dan een jaar geleden. Bijna alle (92%) ondervraagden trekken daarom de broekriem aan door te bezuinigen. Naast de enquête is een petitie onder bankmedewerkers rondgegaan om de werkgever op te roepen de lonen te verhogen. Die is door ruim 4000 medewerkers ondertekend.”

Automatische prijscompensatie

FNV Finance wil dat ABN Amro via de zogeheten automatische prijscompensatie de lonen laat meestijgen met de inflatie. Falger: “Het kan niet zo zijn dat de bank zijn medewerkers maar aan hun lot overlaat, terwijl dit de mensen zijn die ook in de coronaperiode de boel draaiende hebben gehouden. Dat de banktop deze harde werkers nu zo in de kou laat staan, is onverkoopbaar. Het zou de staatsbank sieren om naar de oproep van het kabinet te luisteren en de lonen voldoende te laten stijgen om de koopkracht overeind te houden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar