Flexibilisering arbeidsmarkt neemt vlucht

0

Het aantal freelancers in Nederland steeg in de periode van 2014 tot en met 2017 met 35%. Het aantal uren dat een opdrachtgever een freelancer inzette steeg met 23%.“De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft een vlucht genomen”, concludeert Paul den Ronden, algemeen directeur bij Tentoo.

Het HR-bureau deed onderzoek onder 10.000 freelancers. Per opdrachtgever is het aantal ingehuurde freelancers en flexwerkers met gemiddeld 27% gestegen. “De cijfers bevestigen dat het inzetten en inhuren van freelancers geen kortetermijnoplossing is. Het is juist een stabiele factor in de economie geworden. Freelancers en flexwerkers dragen bij aan de constante groei van bedrijven. Ze bieden de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen die passen bij de snelheid en innovaties van de hedendaagse bedrijfsvoering.”

Vooral jongeren

Opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is de groei onder jongeren tot en met 25 jaar. Binnen die groep signaleerde Tentoo vorig jaar een stijging van het aantal freelancers met 37% ten opzichte van 2016. Onder jongeren steeg de gemiddelde omzet met 16%. Den Ronden: “Waar de groep van 35 jaar en ouder steeds meer kiest voor zekerheid, willen jongeren graag de vrijheid die het ondernemerschap met zich meebrengt. Ze zitten liever niet vast aan een bepaalde structuur.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.