Flexibele doorlopende kredieten worden schaars

0

Flexibele doorlopende kredieten worden in rap tempo van het schap gehaald. Doelgroepgerichte persoonlijke leningen komen ervoor in de plaats, blijkt uit onderzoek door MoneyView. In 2009 waren er nog 44 doorlopende kredieten en 26 persoonlijke leningen op de markt. Nu zijn dat er 11 respectievelijk 41.

In het Special Item Consumptief Krediet schrijft MoneyView dat het aanbod aan doorlopende kredieten al meerdere jaren daalt, maar dat daar sinds 2018 een versnelling in is gekomen. “De branche geeft hiermee gehoor aan de oproep van de AFM om niet meer en langer geld uit te lenen dan nodig is. Nieuwe toetreders bieden bovendien uitsluitend nog persoonlijke leningen aan.”

Doelgroep huiseigenaren

In de periode 2017 – 2020 zijn in totaal 18 nieuwe persoonlijke leningen op de markt gebracht, waarbij het overgrote deel (ruim 80%) gericht is op een bepaalde doelgroep en/of bestedingsdoel. Veel voorkomende doelgroepen zijn huiseigenaren, senioren en zelfstandigen. Bij producten die zowel een specifieke doelgroep als bestedingsdoel kennen, ziet MoneyView vooral leningen die specifiek bedoeld zijn voor huiseigenaren die de lening willen gebruiken voor een (duurzame) verbouwing of het financieren van een restschuld. “11 van de 19 producten zijn direct gericht op huiseigenaren. Hiervan is er één gericht op senioren met een huis en zijn twee producten specifiek bedoeld ter aflossing van een restschuld. Het belangrijkste bestedingsdoel is een (duurzame) verbouwing van de woning, dit geldt bij acht van de elf persoonlijke leningen waarbij een specifiek leendoel geldt. In totaal zijn er tien producten waarbij de lening alleen door een bepaalde doelgroep kan worden gesloten én waarbij tevens het bedrag alleen gebruikt kan worden voor een specifiek bestedingsdoel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.