Flevolander leent bij de vleet

0

Inwoners van Flevoland vragen gemiddeld anderhalf keer (71%) vaker een lening aan dan het gemiddelde in Nederland. Mensen in de leeftijdsgroep 51 tot 64 jaar vragen het hoogste leenbedrag aan.

Dat blijkt uit het eerste Nationaal Leenonderzoek van Geldshop. In totaal werd de data van tienduizenden aanvragen uit 2015 gebruikt. Zuid-Holland komt qua lening aanvragen na Flevoland op de tweede plaats. Zij zitten 21% boven het gemiddelde.

Flevoland staat ook vooraan met het gewenste gemiddelde leenbedrag (17.260 euro). In Friesland leent men met 14.037 euro gemiddeld het laagste bedrag.

Mensen in de leeftijdsgroep 51 tot 64 jaar vragen het hoogste leenbedrag aan: gemiddeld zo’n 21.000 euro per aanvraag. Hoewel mensen in de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar het grootst aantal leningaanvragen deden, was hun gewenste leenbedrag van alle leeftijdsgroepen het laagst: gemiddeld zo’n 8.400 euro.

Als wordt gekeken naar gezinssamenstelling, zijn er grote verschillen te zien. Alleenstaanden zonder kinderen nemen 44% van alle leenaanvragen voor hun rekening. Over het algemeen vragen alleenstaanden met kinderen het laagste leenbedrag aan: gemiddeld 10.678 euro, wat net iets minder is dan alleenstaanden zonder kinderen (gemiddeld 10.700 euro). Stellen met kinderen doen aanvragen om bijna het dubbele te lenen: gemiddeld 20.730 euro.

Zeeland meeste afwijzingen

Wanneer er wordt gekeken naar de redenen van afwijzingen van leningaanvragen is een negatieve BKR-registratie de voornaamste reden. In Zeeland worden mensen het vaakst geweigerd (12% boven landelijke gemiddelde) in verband met een negatieve BKR. Gelderland (waar het BKR is gevestigd) kent daarentegen de minste afwijzingen (10% onder landelijk gemiddelde) door een negatieve BKR-registratie.

Aanvragen voor een verbouwing zijn in Utrecht het hoogst: gemiddeld zo’n 17.800 euro. In Friesland zijn de leenaanvragen voor een verbouwing het laagst: gemiddeld slechts 8.250 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.