‘Flatrate’ desastreus voor verzekerde pensioenregeling

0

Adfiz heeft de effecten onderzocht in het geval een leeftijdsonafhankelijke pensioenpremie wordt ingevoerd op een bestaande verzekerde pensioenregeling. Hieruit blijkt dat de invoering van deze zogenoemde flatrate een pensioenverslechtering zou betekenen voor 64% van de deelnemers.

De uitkomsten heeft de Pensioencommissie van Adfiz gepubliceerd in het vandaag gepresenteerde rapport Pensioenvergelijking: leeftijdsafhankelijke premie versus leeftijdsonafhankelijke premie. Belangrijkste conclusie is dat de invoering van een leeftijdsonafhankelijke pensioenpremie (flatrate) op een verzekerde regeling met een progressieve leeftijdsafhankelijke premiestaffel, een pensioenverbetering geeft voor deelnemers van 21 tot en met 37 jaar. De verbetering is het grootst voor de 21-jarige deelnemer (39%) en het kleinst voor de 37-jarige deelnemer (1,7%). Tegelijkertijd ontstaat een pensioenverslechtering voor deelnemers van 38 tot en met 67 jaar. De verslechtering is het grootst voor de 67-jarige deelnemer (47%) en het kleinst voor de 38-jarige deelnemer (0,5%). Als geheel zal deze keuze van het kabinet een pensioenverslechtering betekenen voor 64 % van de deelnemers.

Uit de schaduw komen

Het kabinet kiest voor invoering van een leeftijdsonafhankelijke pensioenpremie (flatrate) voor álle pensioenregelingen. Dus ook voor pensioenregelingen die op dit moment al een leeftijdsafhankelijke premie kennen. Het gaat dan om regelingen die niet door een pensioenfonds worden uitgevoerd, maar door een verzekeraar, premie-pensioeninstelling of soms ondernemingspensioenfonds. Adfiz: “In de pensioendiscussie lijkt het nu vooral te gaan over pensioenregelingen die door een pensioenfonds worden uitgevoerd; pensioenregelingen die door een verzekeraar worden uitgevoerd staan hierbij in de schaduw. Met dit rapport willen we bijdragen aan het transparant maken van de gevolgen van de kabinetsplannen voor de verzekerde regelingen.”

Politiek aan zet

Adfiz heeft het rapport – dat ook de impact laat zien van de invoering van een flatrate en de compensatielast die daarmee gepaard gaat – gedeeld met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de politiek en diverse stakeholder betrokken bij de pensioenhervorming. Lees hier het volledige Adfiz-rapport ‘Pensioenvergelijking: leeftijdsafhankelijke premie versus leeftijdsonafhankelijke premie.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.