Fiscale beoordeling arbeidsrelatie zzp’er aangepast

0

De Wet ‘invoering Beschikking geen loonheffingen (BGL)’ regelt dat opdrachtgevers en zzp’ers in de toekomst beiden verantwoordelijk worden voor de beoordeling of hun arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. De BGL vervangt de Verklaring Arbeidsrelatie, de VAR.

Een wetsvoorstel hiertoe heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Doordat de BGL zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer verantwoordelijk maakt voor de beoordeling van hun arbeidsrelatie kan de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter handhaven.

Opdrachtgevers vragen zzp’ers nu een VAR te tonen zodat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en af te dragen. De opdrachtgever is echter niet betrokken bij deze VAR-aanvraag en ondervindt ook geen gevolgen als achteraf blijkt dat geen sprake was van ondernemerschap van de zzp´er, maar van een dienstbetrekking. De financiële consequenties komen in dat geval alleen voor rekening van de zzp’er.

Schijnzelfstandigheid tegengaan
Dit kan volgens het kabinet schijnzelfstandigheid in de hand werken: arbeidskrachten die op papier werken als zzp´er, maar in de praktijk een dienstbetrekking vervullen. Bij de aanvraag van een BGL wordt dit tegengegaan. Een zzp’er beantwoordt in dat geval via een webmodule een aantal vragen. Als deze vragenreeks tot een beschikking leidt, staat daarin vermeld onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd. De opdrachtgever dient de beschikking te controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk verstrekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.