Eén fintech-vergunning voor heel Europa

0

Fintech bedrijven die in een Europese lidstaat een vergunning hebben om financiële diensten te verlenen, mogen van de Europese Commissie op die ene vergunning in heel Europa opereren. Die aankondiging doet de Commissie in haar Mid Term Review van de Kapitaalmarkten Unie.

Fintech rapporteur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) is zeer verheugd dat de Commissie haar aanbevelingen nu officieel heeft overgenomen. Fintech gaat volgens haar zorgen voor meer transparantie, gemak, keuzevrijheid, hogere snelheid en lagere prijzen voor consumenten. “Voor de financiële sector biedt Fintech nieuwe mogelijkheden, zoals Robo-advice en zorgt het voor lagere kosten en een beter risico-management.”

Faciliteren in plaats van frustreren

Het Fintech rapport van Van Nieuwenhuizen is op 1 juni in het Europees Parlement plenair aangenomen. Een dag eerder, tijdens het hypothekencongres HypoVak, zei Van Nieuwenhuizen hierover: “Als je naar FinTech kijkt, zie je de wereld razendsnel veranderen. Ik wil graag dat deze ontwikkelingen op Europees niveau wordt gefaciliteerd, in plaats van gefrustreerd.” Met dit jongste besluit van de Europese Commissie wordt zij op haar wenken bediend.

In een reactie op de aankondiging eerder vandaag zegt Van Nieuwenhuizen: “Fintech heeft de toekomst en Europa loopt achterop op de Verenigde Staten, maar ook op Aziatische landen. Dit is het begin van een inhaalslag.” De Commissie zegt in een verklaring dat Fintech een grote rol kan spelen bij het vervolmaken van de Kapitaalmarkten Unie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.