Financieringsstructuur toezicht achterhaald

0

Het Verbond van Verzekeraars vindt het zorgelijk dat de toezichtkosten maar blijven stijgen, terwijl verzekeraars er zelf alles aan doen om kostenreducties door te voeren om zo de premies voor consumenten beheersbaar te houden. De verzekeraars roepen de overheid op om in te grijpen.

In een reactie op de tarieven voor 2023 zegt het Verbond van Verzekeraars de recente stijging van de tarieven voor het doorlopend AFM-toezicht op verzekeraars buitenproportioneel te vinden. “Voor levens- en pensioenverzekeraars stijgt het basisbedrag met ongeveer 53% en voor schadeverzekeraars (niet zijnde zorg) met 18%. Bij DNB is sprake van een stijging voor beide groepen van ongeveer 5%. Die percentages zijn substantieel hoger dan de toegenomen inflatie. En hoger dan wat verzekeraars redelijkerwijs konden verwachten bij de invoering van de Wet toekomst pensioenen,” benadrukt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.

De overheid moet zich volgens de verzekeraars eens serieus afvragen of de huidige en eenzijdige financieringsstructuur nog wel past. Die structuur leidt volgens hen niet tot de juiste prikkels voor kostenbesparing omdat de toezichthouders en de overheid zelf niet bijdragen aan de rekening voor het toezicht. Die rekening sturen ze een op een door naar de verzekeraar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.