Financieringsproblemen mkb-ondernemers

0

Zeven op de tien mkb-ers verwachten in de komende vijf jaar te investeren in hun eigen onderneming. Het aantrekken van (voldoende) kapitaal blijkt echter niet altijd mee te vallen, schrijft October op basis van een in februari gehouden onderzoek onder 1.059 Nederlandse ondernemers.

October is een platform voor MKB-financieringen dat in meerdere Europese landen actief is. Volgens hun onderzoek is de investeringsbereidheid onder mkb-ers het hoogst in de logistieke sector (84%) en het laagst in de bouw (62%). De meest populaire bedrijfsonderdelen om in te investeren zijn apparatuur, marketing en IT.

Financieringsproblemen

Van de ondervraagden geeft 28% aan hobbels te ervaren bij het aantrekken van kapitaal voor zijn of haar bedrijf. Ondernemers in de horeca (67%) en de bouw (60%) lijken hier het meest onder te lijden. Een onderhandse lening afsluiten bij familieleden is niet populair bij het Nederlandse MKB. Zes op de tien ondervraagden zegt liever geen zaken te doen met familie. Opvallend is dat juist de ondernemers uit het zuiden van Nederland hier de minste problemen mee hebben. Diezelfde ondernemers uit het zuiden zijn wél de grootste tegenstanders van kapitaal ophalen via aandelentransacties. In het oosten van Nederland hebben ze daar minder moeite mee.

Alternatieve financiering

Naast de traditionele bank telt Nederland steeds meer alternatieve kapitaalverstrekkers, waaronder crowdlendingplatforms die zich specifiek richten op het MKB. Uit het onderzoek onder 1.059 Nederlandse ondernemers, blijkt dat 54% procent van hen deze vorm van financiering (nog) onbetrouwbaar vindt. “De belangrijkste reden hiervoor lijkt een gebrek aan menselijke interactie te zijn. Zo zegt 77% meer vertrouwen te hebben in een financieringsaanvraag met persoonlijk contact dan zonder. Daarnaast doet exact de helft van de ondervraagde ondernemers liever geen financieringsaanvraag bij een partij die uitsluitend online bestaat”, aldus October in een toelichting op de onderzoeksresultaten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.