Financiering blijft een probleem voor MKB

0

Onderzoek van financieel dienstverlener Euler Hermes wijst uit dat van alle kleine en middelgrote bedrijven in de eurozone de Nederlandse MKB-ers veruit de meeste moeite hebben om aan een financiering te komen.

De financieringskloof, het gat tussen de vraag naar bedrijfsfinancieringen en het aanbod van bancair krediet, is nergens zo groot als in ons land.

Nederlandse financieringskloof grootste van hele eurozone

Ook voor de eurozone als geheel bestaat nog een vraagoverschot op het gebied van MKB-financiering. Echter, die financieringskloof voor het MKB in de eurozone verminderde van 6% van het bbp in 2015 tot 3% van het bbp in 2018. Daarmee is een gat van €400 miljard overbrugd.

Financieringskloof (als % bbp)

Euler Hermes

Johan Geeroms, hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “In Nederland is het gat nog onverminderd groot. Als je kijkt naar de top 3 van landen met de grootste tekorten dan steekt ons land er met kop en schouders bovenuit. Onze onderzoekers becijferden het tekort aan bancair krediet in Nederland op 22% van het bbp, nummer 2 is België met 14% en nummer drie Frankrijk met 9%.”

Tekort aan bancair krediet gevaar voor economie

Zonder voldoende financieringsmiddelen kunnen bedrijven zich niet ontwikkelen en stagneert de groei, wat een negatief effect heeft op de economie. Geeroms waarschuwt dat een aanhoudende bankfinancieringskloof voor MKB-bedrijven leidt tot lagere investeringsgroei. De redenen waarom Nederlandse bedrijven zoveel moeilijker aan een financiering kunnen komen zijn divers. Geeroms: “Nederlandse bedrijven financieren in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland traditioneel veel van hun activiteiten met vreemd vermogen. Dit levert belastingvoordelen op. Maar banken zijn sinds de financiële crisis veel strenger bij het toekennen van krediet. Dat drijft de spanning tussen vraag en aanbod op. De Nederlandse economie draait bovengemiddeld goed. De vraag naar kapitaal is groot. Veel bedrijven MKB-bedrijven hebben de grootste moeite om aan geld te komen. Het tekort aan financieringen is een stok die tussen de wielen van de economie wordt gestoken”.

Probleem aan de aanbodkant

Het grote probleem is dat een handjevol grootbanken 90% van het bancaire krediet verstrekken, wat MKB-bedrijven in Nederland weinig mogelijkheden geeft. In andere landen, zoals Duitsland, is de concurrentie groter en zijn er meer alternatieven voor het MKB om aan een lening te komen. En dat terwijl het MKB van cruciaal belang is voor Europa. Het MKB vertegenwoordigt meer dan 99% van alle Europese niet-financiële ondernemingen en heeft meer dan 90 miljoen mensen in dienst, goed voor bijna 70% van de totale werkgelegenheid in de niet-financiële sector van de EU-28. Ze genereert ook bijna 60% van de totale bruto toegevoegde waarde.

Het rapport van Euler Hermes kunt u hier bekijken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar