
Werkgevers lijken zich weinig bezig te houden met de individuele geldzaken van medewerkers. Zo biedt slechts 27% een financieel vitaliteitsassessment aan. Ook ondersteuning bij krediet- en schuldenbeheer (21%) en dagelijks geldmanagement (15%) komen nog weinig voor in het vitaliteitsbeleid.
Dat blijkt uit de 2021 Global Wellbeing Survey van Aon, uitgevoerd in samenwerking met Ipsos. Hierin werd onderzocht hoe werkgevers omgaan met het thema vitaliteit en welke impact een vitaliteitsprogramma heeft op de prestaties van medewerkers van de organisatie. In totaal werden 1.648 organisaties wereldwijd, waarvan 205 in Nederland, bevraagd op diverse thema’s rondom vitaliteit aan de hand van vijf pijlers: financieel, emotioneel, sociaal, fysiek en professioneel.
De Nederlandse organisaties blijken nog relatief weinig aandacht te schenken aan het thema financiën bij het vormgeven en uitvoeren van hun vitaliteitsbeleid. Slechts een kleine meerderheid (53%) heeft dit thema in hun vitaliteitsstrategie opgenomen, aanmerkelijk minder dan de andere kernthema’s van vitaliteit: fysiek (66%), emotioneel (65%), sociaal (62%) en professioneel (75%).
Wereldtoneel
Daarmee is ons land overigens geen uitschieter op het wereldtoneel. Waar 53% van de Nederlandse werkgevers aandacht heeft voor dit thema in hun beleid, is dit wereldwijd maar iets hoger (54%) en in de EMEA-regio zelfs nog minder (49%). Financiën worden dus door veel werkgevers nog niet als onderwerp gezien dat bijdraagt aan het verkrijgen van veerkrachtige medewerkers.
Bas van der Tuyn, director propositions & business development bij Aon’s Health Solutions: “Dit is een opvallende uitkomst. Het zorgen voor veerkrachtige medewerkers is een combinatie van investeren in alle vijf onderdelen van vitaliteit: fysiek, sociaal, emotioneel, professioneel en ook financieel. Iemand kan bijvoorbeeld nog zo gezond leven en fysiek in topconditie zijn, als die medewerker door geldzorgen in de problemen zit, kunnen er klachten ontstaan zoals stress of verminderde productiviteit. Het gaat om het totaalplaatje van die vijf onderdelen van vitaliteit dat zorgt voor veerkrachtige medewerkers en financiën zijn hier een wezenlijk onderdeel van.”
Dit bieden werkgevers (niet) aan
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse werkgevers de meeste initiatieven op financieel vlak bieden in de vorm van sparen voor het pensioen (86%), inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid, aanbieden van kortingen (67%) en financieel advies (39%).
Werkgevers lijken zich – zoals eerder aangegeven – nog veel minder bezig te houden met de individuele geldzaken van medewerkers. Volgens Van der Tuyn lijkt er een soort angst te bestaan om het met medewerkers over geldzaken te hebben. “Dat is zonde, want schulden of onzekerheid over geldzaken leiden tot minder veerkrachtigere medewerkers. Door bijvoorbeeld te vragen of medewerkers financiële vrijheid ervaren, krijg je een ander gesprek dan wanneer je, gekscherend gezegd, naar iemands banksaldo vraagt. Met het invullen van een assessment kunnen waardevolle inzichten worden verkregen om medewerkers echt te helpen op financieel vlak.”
Verdere invulling vitaliteitsbeleid noodzakelijk
Voor werkgevers is er ook voor de andere onderdelen van vitaliteit nog winst te boeken, stelt Aon vast. “Als het gaat om de invulling hiervan in hun vitaliteitsbeleid blijkt het thema ‘sociaal’ hierin nog vrij onderbelicht (62%) en komen emotioneel (65%) en fysiek (66%) bij een derde van de werkgevers niet voor in dit beleid. Alleen op het vlak van professioneel (75%) scoren Nederlandse werkgevers aanmerkelijk hoger, zelfs meer dan in de EMEA-regio (69%) en wereldwijd (68%).”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.