Financiële zorgen slecht voor arbeid

0

Met name dertigers maken zich zorgen over hun financiële toekomst, zowel op de korte als de lange termijn. Deze zorg kan zelfs een negatieve invloed hebben op het persoonlijke en professionele leven van werknemers, wat weer van invloed is op de productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid.

Het is een van de belangrijkste conclusies uit het Global Benefits Attitudes Survey van Willis Towers Watson, uitgevoerd onder 30.000 professionals in negentien landen, waaronder ruim 1.000 in Nederland. Ruim 75% van de Nederlandse professionals geeft aan te verwachten dat zij na hun pensionering slechter af zullen zijn dan de generatie van hun ouders.

Edwin de Jong, senior consultant bij Willis Towers Watson: “Het zijn met name young professionals die zeer bezorgd zijn over hun financiële situatie. Twintigers en dertigers hebben te maken met financiële uitdagingen zoals een studielening, hypotheek en de kosten van de opvoeding van kinderen. Hierdoor krijgen lange termijn thema’s, zoals pensioensopbouw, minder aandacht.”

Van de ondervraagde Nederlanders die aangeven zich op dit moment zorgen te maken over hun financiële situatie, heeft maar liefst 64% last van stress en 32% spreekt zelfs van een slechte gezondheid.

Mogelijk rol van werkgevers

Voor ongeveer de helft van de Nederlandse professionals geldt dat zij gematigd positief zijn over een actieve bemoeienis van werkgevers met hun financiële leven. “Werkgevers kunnen hun werknemers helpen door flexibiliteit en persoonlijke keuzes te bieden bij het bestrijden van persoonlijke financiële zorgen”, zegt De Jong. “Zo zijn er bedrijven die niet alleen een ruime pensioenbijdrage bieden, maar medewerkers bovendien de keuze bieden aan welke spaarinstrumenten zij een deel van dat geld willen toewijzen”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.