Financiële zelfredzaamheid nog niet ingeburgerd

0

Van de burger wordt een grotere financiële zelfredzaamheid verwacht. Maar veel Nederlanders die zich financieel zouden kunnen voorbereiden op toekomstige uitgaven, doen dit in de praktijk helemaal niet. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling bij Rabobank.

De bank gaf het Nibud opdracht onderzoek te doen naar de financiële zelfredzaamheid van Nederlandse huishoudens. Het merendeel van de 2.040 respondenten tussen de 25 en 65 jaar blijkt helemaal niet klaar te zijn voor een financieel gezonde toekomst. Bijna de helft (48%) van de ondervraagden geeft aan ongerust te zijn over hun financiële toekomst. 37% van hen gaat er zelfs nog vanuit dat de overheid en instanties verantwoordelijk zijn voor de financiële situatie na hun pensioen.

Geen buffer voor baanverlies

Mensen die wél vermogen opbouwen, doen dit voornamelijk om de studie van hun kinderen te kunnen betalen (46%), de hypotheek af te lossen (34%) of om hun pensioen aan te vullen (32%). Doelen waar nauwelijks geld voor opzij wordt gezet zijn toekomstige zorgkosten (84%), bijscholing (92%) en het overbruggen van een periode van werkeloosheid (82%).

AOW-leeftijd omhoog

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 3 op de 5 Nederlanders geen geld opzij zet voor een eigen woning, studie, arbeid, pensioen en zorg. 1 op de 5 huizenbezitters realiseert zich niet dat een aflossingsvrije hypotheek ook een keer moet worden afgelost. Daarnaast schatten jongeren (18 – 34 jaar) de verwachte AOW-leeftijd verkeerd in. De huidige dertigers krijgen naar verwachting vanaf hun 71ste pas AOW. Dat is twee jaar later dan hun eigen inschatting (69,1%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.