
De financiële sector schrijft in een voortgangsrapportage aan het kabinet verder te willen gaan met financiering van de energietransitie
Banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars dragen via het Klimaatcommitment bij aan het Parijsakkoord én aan de daarop voortbouwende Nederlandse klimaatdoelstellingen. Daartoe hebben ze zich verenigd in de Commissie Financiële Sector Klimaatcommitment (CFSK). Voorzitter Peter Blom: “Hierbij gaat het realiseren van een goed, langjarig en verantwoord rendement voor onze klanten en deelnemers hand in hand met het bijdragen aan een leefbare wereld. Op 10 februari hebben we onze voortgangsrapportage aangeboden aan minister van Financiën Heinen en minister van Klimaat en Groene Groei Hermans.”
Net-zero
Naast het meten en rapporteren van het CO2-gehalte en de actieplannen, gaat deze rapportage voor het eerst ook in op de inspanningen van de sector om de energietransitie te financieren. “Er is een brede onderstroom in Nederland die verder wil op de weg die we met het klimaat zijn ingeslagen”, stelt Blom. “Om de langetermijndoelstelling van ‘net-zero’ in 2050 te behalen, wil de financiële sector graag de samenwerking met de overheid intensifiëren. Goede samenwerking tussen publieke en private partijen is van toenemend belang in de huidige geopolitieke situatie. Klimaatverandering blijft zowel economisch als ecologisch gezien een risico. Wij pleiten daarom voor een kader van afspraken ten gunste van een effectieve samenwerking, zoals het formuleren van richtinggevende sectordoelen, het normeren en beprijzen van emissies en het subsidiëren van duurzame innovaties en complexe transities die de reële economie niet (alleen) kan dragen.”
Transitiefinanciering
Het begrip transitiefinanciering is nog niet uniform gedefinieerd en de indicatoren voor het meten van de bijdrage verschillen per instelling. Blom: “Dit rapport probeert de bijdrage die financiële instellingen leveren aan de energietransitie weer te geven. Zo rapporteerden deelnemers ultimo 2023 aan activa op de balans en/of vermogensbeheer voor in totaal 56 miljard aan projecten in zon -en windenergie, 72 miljard in duurzame hypotheken, en 23 miljard in energie-infrastructuur. De CFSK gaat stevig inzetten op de financiering van de energietransitie door samen met Invest-NL aan de financiering van transitiesectoren te werken in de vorm van financieringstafels. Deze hebben als doel private financiering voor de klimaat- en energietransitie te stimuleren.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.