Financiële sector moet meer betalen

0

Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen krijgen dit jaar een flink hogere rekening gepresenteerd voor de bijdrage van het toezicht door de Nederlandsche Bank (DNB). De financiële instellingen moeten dit jaar €130 mln bijdragen, 23% meer dan in 2012. Dit blijkt uit een bericht dat DNB heeft gepubliceerd.

De stijging heeft twee oorzaken. Door de intensivering van het toezicht heeft DNB zijn capaciteit met 10% moeten uitbreiden. Daardoor gaan de kosten omhoog van €133 mln naar €149 mln. Daarnaast valt de overheidsbijdrage een derde lager uit; de Staat betaalt in 2013 nog €18,8 mln. De systematiek is ook veranderd. Eerder werd een bijdrage per sector bepaald, nu maakt de overheid nog één bedrag over voor het totale toezicht.

De gevolgen voor specifieke financiële sectoren kunnen verschillend zijn omdat DNB ook het heffingssysteem verandert. Hierbij is rekening gehouden met het draagkrachtbeginsel en schaalvoordelen in het toezicht. De bijdrage van de banken gaat omhoog van €43,2 mln naar €53,5 mln. Pensioenfondsen krijgen een rekening van €31 mln tegen €26,5 mln vorig jaar. Verzekeraars (exclusief zorgverzekeraars) gaan €30,7 mln betalen (was €25,3 mln). Zorgverzekeraars moeten dit jaar €6 mln overmaken voor het toezicht; vorig jaar was dat €4,5 mln. De instellingen krijgen rond 1 juli een brief met de factuur van DNB.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.