Financiële sector lanceert klimaatcommitment.nl

0

Als onderdeel van de vijfde werkconferentie in het kader van het Klimaatcommitment dat de financiële sector in 2019 heeft ondertekend, is vandaag de website klimaatcommitment.nl gelanceerd. Naast een toelichting op het klimaatcommitment, is op de website ook te zien hoe het staat met de uitvoering.

53 banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en hun koepels hebben in 2019 het Klimaatcommitment ondertekend. Daarin heeft de financiële sector een aantal afspraken gemaakt die bijdragen aan de uitvoering van het Akkoord van Parijs en het Klimaatakkoord. Het Klimaatcommitment is onderdeel van het Klimaatakkoord.

Ondertekenaars gaan bijvoorbeeld van hun relevante financieringen en beleggingen het CO2- gehalte meten. Volgens het commitment zullen zij vanaf het boekjaar 2020 (dus doorgaans in de loop van dit jaar) daarover publiekelijk rapporteren. Ruim de helft publiceerde echter eind vorig jaar al over het CO2-gehalte van hun beleggingen en financieringen.

Uiterlijk volgend jaar maken de partijen hun actieplannen inclusief reductiedoelstellingen voor 2030 bekend. De partijen zullen daarin toelichten welke acties zij nemen om bij te dragen aan het akkoord van Parijs. In het najaar zal er een overzicht in de vorm van een sectorrapportage gepresenteerd worden.

Vijfde werkconferentie

Onderdeel van de nieuwe website zijn de verschillende publicaties die sinds de ondertekening van het commitment zijn verschenen, een overzicht van de organisaties (koepels en bedrijven) die het commitment hebben ondertekend en nieuwsberichten over de stappen die de financiële sector zet om de klimaatverandering tegen te gaan.

De werkconferenties worden bij toerbeurt georganiseerd door een van de koepels, te weten de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars, DUFAS en de Pensioenfederatie. Deze keer was het de beurt aan de NVB. Tijdens deze vijfde klimaatwerkconferentie ging het onder andere over de vraag in hoeverre de financiële sector goed is toegerust om bij te dragen aan de verduurzaming van de economie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.