‘Financiële sector en overheid moeten samen aan de slag om te verduurzamen’

0

Heldere transitiepaden met een stip op de horizon vanuit de overheid. Dan weten sectoren waar ze aan toe zijn en kunnen ze aan de slag om te verduurzamen. Vervolgens kunnen banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders die verduurzaming financieren. Een gezamenlijke werkgroep vanuit de overheid en de financiële sector gaat ermee aan de slag.

Dit is een van uitkomsten van het gesprek dat de voorzitters van de vier brancheorganisaties van verzekeraars (Verbond), banken (NVB), pensioenfondsen (Pensioenfederatie) en vermogensbeheerders (Dutch Fund and Asset Management Association) hadden met de ministers Kaag (Financiën) en Jetten (Klimaat en Energie). Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de brief die de Nederlandse financiële sector eerder dit jaar heeft gestuurd aan beide ministers. Het gesprek was een verkenning over hoe de financiële sector concreet bij kan dragen aan de verwezenlijking van de klimaatambities van het kabinet.

Constructief gesprek

In een volgens alle partijen ‘constructief gesprek’ werd ook stilgestaan bij de ambitie om warmtenetten aan te leggen als vervanging voor het gas. Een warmtenet zorgt voor minder CO2-uitstoot. De financiële sector wil graag samen met de overheid onderzoeken of en hoe zij hier financieel aan kan bijdragen omdat het de samenleving verduurzaamt. Dezelfde verkenning geldt voor de ontwikkelingen rondom waterstof als alternatieve brandstof. Ook met deze twee vraagstukken gaan werkgroepen aan de slag.

Kaderscheppende overheid hard nodig

“Verzekeraars, banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders ondersteunen hun klanten om waar mogelijk te verduurzamen door te investeren in producten en diensten die in de toekomst nodig zijn. Zoals groene energie via bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens, de aanleg van groene daken en door steden, wijken, gebouwen en huizen te verduurzamen. Voor de oplossing en concrete bijdrage vanuit de sector is een kaderscheppende overheid nodig die sectoren helpt de juiste afwegingen te maken. Het gesprek met beide ministers heeft een goede basis gelegd voor verdere publiek-private samenwerking naar de toekomst toe” aldus de brancheorganisaties.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.