Financiële positie ABP verbeterd dankzij gestegen rente

0

De financiële positie van ABP is het afgelopen kwartaal verbeterd. Dat komt vooral doordat de afgelopen maanden de rente hard omhoog ging.

Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen: “Als de rente stijgt, wordt het makkelijker om in de toekomst een bedrag bij elkaar te sparen. Daarom pakt een hogere rente meestal goed uit voor ons als pensioenfonds. We hoeven dan minder geld in kas te hebben om alle huidige en toekomstige pensioenen te betalen. Dit zien we terug in een verbetering van onze financiële positie. In het derde kwartaal steeg de actuele dekkingsgraad naar 118,6% (+5%). Een stijgende rente heeft ook nadelen. Het zorgt voor verlies op de financiële markten. Voor het eerst dit jaar daalde de waarde van onze beleggingen (-3,7%).”

Verhoging pensioen?

“Eind november besluiten we of we de pensioenen volgend jaar kunnen verhogen”, zegt Van Wijnen. “Van zowel mensen die nog pensioen opbouwen als de gepensioneerden. Zoals altijd kijken we daarbij naar de prijsstijging tussen september vorig jaar en september dit jaar. Volgens het CBS gaat het om 3%. Niet alleen moet de financiële positie dan voldoende zijn, ook moeten we kijken of zo’n besluit voor alle groepen deelnemers evenwichtig uitpakt. Daarnaast moeten we voldoende reserves bewaren zodat we gezond kunnen verhuizen naar de vernieuwde pensioenregeling in 2027. Kort gezegd: we willen de pensioenen graag verhogen en in de pas laten lopen met de prijsstijgingen, maar het moet wel verantwoord zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.