Financiële planning voor ouder en kind

0

Met de nieuwe campagne ‘Aandacht voor Financiële Gezondheid’ wil de Vereniging FFP het komend najaar Nederlanders bewuster maken van de financiële risico’s die zij lopen op gebied van pensioen, wonen en zorg. De aftrap vond vandaag plaats op World Financial Planning Day.

“Nu de overheid haar vangnet steeds verder terugtrekt, de arbeidsmarkt steeds verder flexibiliseert en de huizenmarkt overspannen raakt, worden de financiële risico’s voor consumenten groter”, aldus de Vereniging FFP. “De campagne heeft als doel om consumenten bewust te maken van de grote maatschappelijke veranderingen van deze tijd, die om steeds meer financiële zelfredzaamheid vragen.”

Niet belangrijk

In opdracht van de Vereniging FFP heeft Nibud deze zomer onderzoek gedaan naar het financiële bewustzijn van werknemers, ondernemers, alleenstaanden, jonge gezinnen en ouderen. “De uitkomsten sprongen voor de jongste generaties het meest in het oog. Slechts de helft weet welke financiële beslissingen van nu gevolgen hebben voor later. Het contrast met de oudere generaties is daarbij soms fors. Verontrustender is dat een derde van de jongvolwassenen nadenken over een oudedagsvoorziening, inkomen voor onvoorziene omstandigheden en de financiële toekomst van hún kinderen niet belangrijk vindt.”

Pact tussen de generaties

De oudere werkende generatie vindt de financiële toekomst van hun kinderen juist zeer belangrijk. 85% van de 46- tot 60-jarigen vindt het aflossen van de hypotheek en de financiële toekomst van de kinderen de belangrijkste financiële onderwerpen.

FFP-voorzitter Rob van den Aker vindt daarom dat het tijd is voor een pact tussen de generaties. “Het FFP/Nibud-onderzoek maakt voor ons duidelijk dat het financiële lot van de jongere generaties en hun ouders sterker met elkaar verbonden zijn dan ooit. Kijk naar het feit dat oudere generaties de financiële toekomst van hun kinderen belangrijk vinden. Daarom zouden financieel planners met ouders en kinderen samen om de tafel kunnen zitten om hun gezamenlijke situatie bekijken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.