Financiële planning leidt tot betere resultaten

0

De rol van financiële planning is nog belangrijker geworden om consumenten in staat te stellen goed geadviseerde financiële beslissingen te nemen om hun langetermijndoelen te bereiken, stelt Mark Dukers, directeur FFP.

“Elke verandering in iemands leven brengt financiële consequenties met zich mee”

In november dit jaar hebben we als Stichting Federatie Financieel Planners (FFP) nieuwe onderzoeksresultaten gepubliceerd van een wereldwijde studie onder consumenten. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Financial Planning Standards Board Ltd. (FPSB).

Consumenten ervaren de druk van hoge inflatie, stijgende rentetarieven en voelen de kosten van huisvesting. De bevindingen vanuit deze studie geven het overtuigende bewijs van de toegevoegde waarde die CFP-professionals bieden bij het ondersteunen van de financiële behoeften van consumenten in tijden van onzekerheid.

De rol van financiële planning in het algemeen en die van CFP-professionals in het bijzonder zijn tegenwoordig nog belangrijker geworden om consumenten in staat te stellen goed geadviseerde financiële beslissingen te nemen om hun langetermijndoelen te bereiken.

We zien dat elke verandering in iemands leven financiële consequenties met zich meebrengt. Inzicht krijgen in wat deze veranderingen betekenen en hoe men hierin moet handelen vraagt om financiële planning en de ondersteuning van een kundig en betrouwbaar financieel planner.

Generatie Y en Financiële Planning

Dit onderzoek[1] laat ook zien dat de jongere generatie vraagt om financiële planning. Gen Y (Generatie Y, geboren tussen 1981 en 1996) staat open voor financiële planning. 3 op de 5 Gen Y’ers die momenteel niet samenwerken met een financieel planner, zouden overwegen om te betalen voor financieel advies. Gen Y wil daarbij wel op een andere manier gebruikmaken van financiële planningsdiensten dan oudere generaties. 7 op de 10 Gen Y’s gebruiken apps of websites om hulp te krijgen bij hun financiën.

Als FFP zullen wij onze financieel planners faciliteren met kennis en vaardigheden die nodig zijn om ook de jongere generatie te kunnen helpen met hun financiële planning.

Wet Toekomst Pensioenen

Ook als we kijken naar alle vragen die er leven rondom de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen ligt er veel werk voor de financieel planner. In het afgelopen jaar hebben we hier, onder ander via diverse publicaties, een eigen podcast en deelname van onze CFP-professionals aan de landelijke Pensioen3Daagse, veel aandacht aan besteed.

Eind 2023 schreef ik het ook al: “Elke persoonlijke situatie is weer anders en iedereen krijgt afhankelijk van zijn of haar situatie weer te maken met andere wettelijke, financieel/fiscale regels. Het zijn dus tijden waar de toegevoegde waarde van financiële planning en hulp van een goede financieel planner alleen maar duidelijker wordt.” Waarbij CFP® staat voor het ‘symbol of excellence’ in financieel advies.

Deze uitspraak is voor 2024 niet veranderd. Ook dit jaar zullen de speerpunten liggen in het geven van inzicht aan de consument over waarom financiële planning en het hebben van inzicht in de eigen financiële situatie zo belangrijk is. Dit zullen we doen vanuit de diverse life events waarmee een consument in zijn of haar leven te maken krijgt.

We doen dit samen met onze Gecertificeerd Financieel Planners en uiteraard voor onze Gecertificeerd Financieel Planners.

Deze expertcolumn werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

[1] *De whitepaper met de belangrijkste cijfers is op te vragen via communcatie@ffp.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Mark Dukers

Mark Dukers CFP® is directeur bij de Federatie Financieel Planners (FFP).