‘Financiële opvoeding is niet alleen taak van ouders’

0

Stichting LEF beschikt inmiddels over zo’n 450 getrainde gastdocenten. Allemaal professionals uit de financiële branche, die met een eendaagse training zijn voorbereid op hun rol voor de klas. Ze werken veelal bij een sponsor van LEF of zijn zelfstandig ondernemer. BNP Paribas is sinds 2011 een van die sponsoren met LEF.

Met een uitgekiend programma van vier keer anderhalf uur gastles leren gastdocenten van de Stichting LEF jongeren tussen de 16 en 25 jaar bewust omgaan met geld. Veel van hen zitten tot hun nek in de schulden. Ze kunnen de waarde van de euro moeilijk inschatten en staan permanent bloot aan verleidingen.

Matijn van Went, Hoofd Zakelijke Relaties bij BNP Paribas Corporate & Institutional Banking Nederland, is een van de leden van het Comité van Aanbeveling van LEF. Zijn motto: “Financiële opvoeding is niet meer alleen de taak van de ouders.”

Waarom Stichting LEF?
“Wij trekken ons de financiële problemen van jongeren aan en zien het als onze zorgplicht om daar verandering in te brengen. Geldzaken zijn ingewikkeld geworden. Jongeren verliezen gemakkelijk het overzicht, mede omdat er steeds meer betaald wordt met ‘plastic geld’. De overheid trekt zich terug en laat steeds meer financiële beslissingen, zoals sparen voor later, over aan de burgers zelf. Dit in een periode waarin de AOW-gerechtigde leeftijd steeds wordt verhoogd en pensioenfondsen communiceren dat ze de uitbetaling van de opgebouwde tegoeden op pensioengerechtigde leeftijd niet langer kunnen garanderen.

Het is noodzakelijk om de jeugd daarop voor te bereiden. BNP Paribas hecht daarom groot belang aan financiële educatie. Het is niet langer primair de taak van ouders om hun kinderen financieel op te voeden. Wij vinden dat er ook een belangrijke taak is weggelegd voor banken. Financiën is onze business en wij vinden het van goed huisvaderschap getuigen om met jongeren in gesprek te gaan over sparen, zakgeld, uitgaven en lenen.”

Is generatie Y voldoende financieel bewust?
“Nee, dat denk ik niet. Jongeren van nu kunnen geld niet goed op waarde schatten en hebben vaak schulden door onschuldig lijkende abonnementen. Ik denk dat er een belangrijke taak is weggelegd voor ouders en het bedrijfsleven om jongeren te beschermen tegen onnodig hoge uitgaven. Bij mijn kinderen op school zie ik bijvoorbeeld leerlingen met telefoonabonnementen van wel 100 euro per maand.”

“We stellen onze kennis en netwerk beschikbaar”

Neemt de schuldenproblematiek bij jongeren toe?
“Ik denk niet dat de aantallen in de afgelopen jaren zijn toegenomen, maar het aantal schrijnende gevallen laat daarentegen wel een duidelijke toename zien. Daarom is het ook zo belangrijk dat financiële instellingen hun steentje bijdragen door gastlessen te geven op middelbare scholen. Het is onze zorgplicht om de financiële kennis die wij bezitten aan jongeren over te dragen. Dit maakt hen weerbaarder tegen de vele verleidingen en beter voorbereid op de toekomst.”

Hoe kun je hoge schuldenlast bij jongeren voorkomen?
“Het is noodzakelijk dat jongeren geld leren begrijpen. De basis: niet meer geld uitgeven dan je verdient en sparen voor bijvoorbeeld het paar sneakers dat je wilt hebben. Leren vooruit kijken en plannen. Op die manier krijg je grip op je persoonlijke financiën en voorkom je dat je onaangenaam wordt verrast. Belangrijk ook is dat ze leren dat financieel inzicht en planning niet alleen noodzakelijk zijn, maar ook leuk.”

Hoe dragen jullie bij aan het succes van LEF?
“We steunen de stichting niet alleen financieel, onze medewerkers geven ook gastlessen op middelbare scholen. Daarnaast zie ik een belangrijke rol weggelegd voor het Comité van Aanbeveling om de politiek op dit onderwerp te beïnvloeden. Zo pleiten wij er binnen ons politieke netwerk voor dat persoonlijke financiën als basisvak wordt opgenomen in het lesprogramma van middelbare scholen.”

“Neem je verantwoordelijkheid als sector en als bedrijf”

Wat kan andere partijen motiveren om LEF te tonen?
“Het oude spreekwoord luidt, dat de beste stuurlui altijd aan wal staan. Ons standpunt is dat er niets verandert als je aan de kant blijft staan. Neem je verantwoordelijkheid als sector en als bedrijf en draag je steentje bij aan een betere samenleving. Wij hebben er onder andere voor gekozen om met LEF samen te werken en onze mensen en expertise op die manier aan het werk zetten. Een manier waar zowel de maatschappij als onze mensen plezier aan beleven.

Heb je zelf voor de klas gestaan?
“Ik neem namens BNP Paribas plaats in het Comité van Aanbeveling van LEF, dat verder bestaat uit Jack Hommel (Achmea), Cees Welten (Welten), Wim Witteveen (AlliantiePartners), Milko Wijckmans (De Lage Landen), Pieter Hemels (Bureau Hemel van der Hart), Gert Vasse (Yellowtail consulting) en Erik Sprang (Finance Everest). Ik heb zelf nog niet voor de klas gestaan, maar ga dit in de toekomst zeker doen. Daarvoor ga ik binnenkort het introductieprogramma van LEF volgen.”

Welke goede doelen steun je verder?
“In het verleden heb ik enkele keren meegedaan aan een hardloopwedstrijd om geld op te halen voor de Longstichting. Ik collecteer af en toe voor de stichting Gehandicapten Sport en binnenkort sta ik dus een keer als gastdocent van LEF voor de klas!”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.