Financiële koepels omarmen klimaatdoelen

0

De Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie en Dufas gaan samen met het Platform voor Duurzame Financiering verschillende werkconferenties organiseren over het meten en sturen op klimaatimpact. Doel is om onderling kennis en ervaringen te delen.

De werkconferenties is een van de initiatieven die worden genoemd een commitment, waarmee circa vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders en hun koepels zichzelf verplichten om vanaf 2020 te rapporteren over de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen. Vandaag werden in het bijzijn van minister Hoekstra van Financiën de handtekeningen onder het gezamenlijke commitment gezet.

De toezeggingen die zij hiermee hebben vastgelegd zijn niet vrijblijvend. De inzet van de financiële sector wordt continu gemonitord en de afspraken worden elke vijf jaar opnieuw beoordeeld. Gerard van Olphen, bestuursvoorzitter APG Groep en in de afgelopen periode voorzitter van de taakgroep Financiën: “In korte tijd zijn pensioenfondsen, verzekeraars, banken en vermogensbeheerders er in geslaagd om zich vrijwillig en collectief te verbinden aan de doelen van Parijs. Zij gaan daar ook publiek verantwoording over afleggen. Dat is internationaal baanbrekend.”

Werkconferentie

De financiële koepels delen via de werkconferenties hun kennis over zowel financiering van verduurzamingsprojecten als het meten van het CO2-gehalte van financieringen en beleggingen. Begin dit jaar vond de eerste werkconferentie plaats, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Banken met als thema klimaatrisico’s. Vorige week dinsdag verwelkomde het Verbond van Verzekeraars ruim 150 bezoekers voor de tweede editie. Tijdens deze sessie lag de nadruk op samenwerken bij het meten van de impact van financieringen en beleggingen. Ook stond de vraag centraal staat of de financiële sector klaar is voor klimaatverandering. De derde sessie staat gepland voor begin volgend jaar.

Willem van Duin, voorzitter Verbond van Verzekeraars: “De hele verzekeringssector voelt de urgentie en de noodzaak om nog meer specifieke aandacht voor klimaatbeleid te ontwikkelen. De kracht van deze ondertekening is dat de hele sector zich verbindt aan het terugdringen van CO2. Als je allemaal dezelfde doelstelling hebt, sta je samen sterk. Het verduurzamen van onze samenleving, daar zetten verzekeraars zich voor 100% voor in.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.