Financiële instellingen gaan strijd aan tegen afname biodiversiteit

0

Nederlandse financiële instellingen, waaronder grote verzekeraars uit tien verschillende landen, tekenen vandaag de Biodiversity Pledge. Met de handtekening beloven zij actief de strijd aan te gaan tegen het verlies van biodiversiteit. Samen beheren de instellingen meer dan 3000 miljard euro. Dat maakt het Verbond bekend.

De deelnemende verzekeraars, waaronder Aegon, Achmea, NN, Vivat/Actiam en ASR, vertegenwoordigen het overgrote deel van het belegd vermogen van de verzekeringssector (+90%). De verzekeringssector is doordrongen van het besef dat het vernietigen van biodiversiteit een groot risico vormt en dat zij met behulp van hun investeringen het verschil kunnen maken. Daarnaast leidt verlies aan biodiversiteit ook tot financiële risico’s, aldus een gezamenlijk rapport van DNB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

IMVO-convenant

In het IMVO-convenant voor de verzekeringssector wordt dit onderwerp opgepakt als jaarthema voor 2021. Via het convenant proberen verzekeraars de negatieve impact van hun beleggingen zo veel mogelijk te voorkomen, te verminderen en zo nodig te herstellen om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Door biodiversiteit te benoemen als jaarthema onderkent de sector het belang van biodiversiteit.

Omvang probleem

De 26 financiële instellingen die deelnemen aan de Biodiversity Pledge gaan nu eerst de omvang van het probleem en de gevolgen van maatregelen in kaart brengen. Bedrijven met te weinig oog voor biodiversiteit worden daarop aangesproken. Uiterlijk in 2024 moet dit geregeld zijn.

Klimaatakkoord

Daarnaast brengt de verzekeringssector via het commitment aan het Klimaatakkoord de CO₂-uitstoot van beleggingen in kaart en onderneemt actie om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken, conform de doelen van het Klimaatrakkoord van Parijs. Het commitment is, net als de deelname aan het IMVO-convenant, niet vrijblijvend. Via het commitment dienen de instellingen vanaf 2020 te rapporteren over de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen. Daarnaast hebben ze uiterlijk in 2022 actieplannen klaar die bijdragen om voor 2030 de CO₂-uitstoot met 49% te reduceren.

Alsnog ondertekenen

Financiële instellingen wereldwijd kunnen meedoen. De volgende ronde wordt bekendgemaakt tijdens de European Business and Nature Summit op 8 en 9 december, de deadline voor inschrijven is 17 november.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.