Financiële beperkingen voor veel huishoudens

0

Volgens cijfers van het CBS konden bijna 1,1 miljoen huishoudens in 2015 moeilijk of zeer moeilijk rondkomen. Dit uitte zich in het uitstellen of achterwege laten van reguliere uitgaven zoals verwarming of het kopen van kleding.

Na jaren van stabiliteit, ook gedurende de economische crisis, steeg bij huishoudens met een laag inkomen het aandeel dat aangeeft moeilijk rond te komen van 40% in 2012 naar ruim 50% in 2013. Daarna daalde volgens het CBS het aandeel en kwam in 2015 met 41% weer op het oude stabiele niveau te liggen. Bij de huishoudens met een inkomen boven de lage-inkomensgrens schommelde het percentage dat moeilijk kan rondkomen in de afgelopen jaren rond de 10%.

Financiële beperkingen
In 2014 gaf 76% van de huishoudens met een laag inkomen aan onvoldoende geld te hebben voor één of meer veel voorkomende uitgaven, uiteenlopend van het verwarmen van het huis (13%) tot het vervangen van versleten meubels (61%).

Bijna twee op de drie hadden geen geld voor onverwachte noodzakelijke uitgaven van zo’n duizend euro. Van de 6,4 miljoen huishoudens met een hoger inkomen had 31% te stellen met minimaal één financiële beperking.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.