Financials vaker doelwit cyberaanvallen

0

Ruim 20% van de bedrijven met minstens tien werkzame personen heeft in 2016 te maken gehad met de gevolgen van cyberaanvallen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS naar het ICT-gebruik van bedrijven. Vooral bedrijven in de financiële sector en de energiesector worden getroffen.

De helft van de bedrijven in Nederland heeft wel eens met ICT-incidenten te maken. Aanvallen van buitenaf komen minder vaak voor dan niet-opzettelijke cyberincidenten. Uitval van ICT-diensten door storingen in de hard- of software kwam bijvoorbeeld het vaakst (43%) voor.

Aanvallen van buitenaf komen relatief vaak voor in de financiële sector (28%) en bij energiebedrijven (29%). In de financiële sector leidden die aanvallen vaak tot uitval van ICT-systemen, terwijl de energiebedrijven na een aanval vaker met vernietigde of verminkte data blijven zitten.

Grote bedrijven vaker doelwit

Aanvallen van buitenaf brengen overigens even vaak kosten met zich mee als wanneer er sprake is van een storing. Kosten kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt voor herstelwerkzaamheden of voor extra bescherming van de ICT-systemen. Ook kan sprake zijn van omzetderving. Na een aanval kunnen systemen zijn uitgevallen, of data zijn vernietigd of verminkt. Ook kunnen gegevens zijn buitgemaakt. Grotere bedrijven hebben vaker last van ICT-incidenten door aanvallen van buitenaf dan kleinere bedrijven; respectievelijk 41% en 15%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.