Financials breiden belangen in eurozone uit

0

De buitenlandse belangen van de Nederlandse financiële sector in de rest van het eurogebied namen in het derde kwartaal van 2012 met 23 miljard toe tot 772 miljard euro. De grootste toename trad op bij de pensioenfondsen, waarvan de omvang van de uitzettingen met 12 miljard opliep tot 232 miljard euro. Ook bij de banken (+8 miljard euro), waarvan de buitenlandse belangen in het eurogebied met 426 miljard euro het omvangrijkst zijn, en bij de verzekeraars (+3 miljard euro) was sprake van een stijging. Dat meldt De Nederlandsche Bank.
 
Bij de pensioenfondsen en verzekeraars ging het voornamelijk om een vergroting van de obligatieportefeuille. Daarbij vonden naast aankopen ook verkopen plaats. Zo namen de beleggingen in Frans papier in belangrijke mate toe door prijsstijgingen (circa 5%). Daarnaast is in beperkte mate Frans papier gekocht, maar er waren anderzijds partijen – ook Nederlandse banken – die hun winst namen en Frans overheidspapier verkochten. De omvang van Duits papier bij pensioenfondsen bleef ongeveer gelijk waarbij prijsstijging en enige verkopen elkaar in evenwicht hielden. Bij verzekeraars werd daarentegen voor 1,6 miljard euro aan Duits overheidspapier gekocht.

De posities op Spanje werden juist verder afgebouwd (-3 miljard euro). Deze vermindering trad met name op bij banken, die hun vorderingen op Spaanse banken terugbrachten. Verder werd Spaans schuldpapier door banken, pensioenfondsen en verzekeraars afgestoten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.