BHB Dullemond verwacht dat de huidige consolidatietrend in de verzekeringsmarkt nog twee of drie jaar zal aanhouden en dan zal afnemen
Dat is te lezen in de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt H1-2024 van BHB Dullemond, waarin het bedrijf duiding geeft aan de overnameactiviteiten binnen de verzekeringsmarkt en de gevolgen daarvan voor de sector als geheel. Managing partner Edwin Bosma (foto) licht de belangrijkste trends en ontwikkelingen die uit de monitor naar voren komen toe. “Door de jarenlange consolidatieslag zijn er steeds minder bedrijven beschikbaar die door consolidators als ‘hubs’ kunnen worden overgenomen. Een hub is een centraal bedrijf binnen een netwerk van overgenomen bedrijven dat verdere uitbreidingen coördineert. Waar voorheen grotere kantoren aantrekkelijk waren als hubs, verschuift de aandacht nu naar kleinere kantoren en portefeuilles. Dit blijkt uit de toename van overnamedeals in het segment tot 250.000 euro (dealwaarde) in het afgelopen halfjaar.
Volmachtbedrijven
“Het volmachtkanaal speelt een sleutelrol in de Nederlandse verzekeringsmarkt”, zegt Bosma. “Volmachtbedrijven kunnen snel inspelen op veranderende klantbehoeften en nieuwe risico’s, wat hen bijzonder aantrekkelijk maakt voor investeerders en consolidators. Wij zien dat kopende partijen vooral geïnteresseerd zijn in bedrijven met een eigen volmachtbedrijf of juist een hoog volmachtpotentieel omdat ze daarmee extra inkomsten kunnen genereren, zowel via provisie als tekencommissie als betere overige voorwaarden. Voor deze ondernemingen zijn kopende partijen doorgaans bereid hogere multiples te betalen. Veel consolidators streven er dan ook naar om overgenomen polissen zo snel mogelijk naar hun eigen volmachtkantoren over te zetten.”
Internationaal speelveld
Bosma: “In de komende jaren zullen grote platforms zoals Yellow Hive, Quintes en VLC & Partners steeds meer toegang krijgen tot internationale verzekeraars. Naarmate deze platforms groeien, worden ze interessante partners voor buitenlandse risicodragers. Wij verwachten dat vanuit Nederland enkele dominante platforms in Europa opstaan die samenwerken met grote risicodragers en herverzekeraars, waardoor soms lokale verzekeraars worden overgeslagen. Deze trend zal het landschap de komende tien jaar vormgeven.”
Hoge tempo consolidatie
Volgens Bosma is de ‘final call’ voor consolidatie inmiddels hoorbaar. “We verwachten dat het huidige tempo van consolidatie nog twee tot drie jaar zal aanhouden. Daarna zullen kopers en investeerders nieuwe strategische stappen zetten, wat de vraag zal doen afnemen. Voor zelfstandige ondernemers is dit daarom een bijzonder gunstig moment om verkoop van hun bedrijf te overwegen of deze ontwikkeling mee te wegen in de strategie.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.