Figlo en MoneyView helpen adviseur ‘objectief’ te worden

0

Van een onafhankelijk adviseur wordt vanaf volgend jaar een objectieve analyse verwacht waarbij een ‘toereikend aantal’ producten wordt vergeleken. Figlo en MoneyView gaan vanaf september gezamenlijk verdiepingssessies organiseren om adviseurs hierop voor te bereiden.

Minister Hoekstra van Financiën presenteerde begin dit jaar zijn plannen om een duidelijk onderscheid te maken tussen zelfstandige adviseurs en adviseurs die werkzaam zijn bij een aanbieder. In wet- en regelgeving worden straks drie categorieën adviseurs opgenomen: de verkoopadviseur die werkzaam is bij de bank of verzekeraar, de zelfstandige adviseur en de onafhankelijke adviseur.

Onafhankelijk adviseurs hoeven wat minister Hoekstra betreft niet te voldoen aan de eis van een marktbrede vergelijking. Het doen van een objectieve analyse vereist het vergelijken van een ‘toereikend aantal’ producten. Dit is een open norm.

Nieuwe businesskansen

In zijn gastblog op Figlo.nl schrijft Martin Koot, directeur MoneyView: “Wie zich onafhankelijk financieel adviseur wil blijven noemen zal vanaf 2020 moeten voldoen aan nieuwe spelregels. Dit gaat invloed hebben op het adviesproces van financieel adviseurs. Voor het onafhankelijke advies van straks zal je Figlo Advisor intensiever en mogelijk op een andere manier moeten gaan gebruiken, waaronder de koppeling met MoneyView. We duiken daarom gezamenlijk dieper de software in en latende deelnemers onder andere zien hoe ze de diverse financiële producten met elkaar kunnen vergelijken.”

Ook de wijzigingen in wet- en regelgeving op dit gebied komen aan bod tijdens de sessies, die worden gegeven op het hoofdkantoor van Figlo in Capelle aan den IJssel. Het gaat volgens Koot echter niet zozeer om het voldoen aan nieuwe regels, maar vooral om de nieuwe businesskansen die je als onafhankelijk adviseur kunt creëren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.