Fieke van der Lecq wordt regeringscommissaris transitie pensioenen

0

Met ingang van 1 januari 2024 start professor Fieke van der Lecq als regeringscommissaris transitie pensioenen.

Van der Lecq bezet de leerstoel Pensioenmarkten aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft veelzijdige ervaring in het pensioenveld, toezichthoudende functies en met bestuurlijke advisering. De regeringscommissaris brengt gedurende de pensioentransitie onafhankelijk advies uit aan de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de voortgang van de transitie. Ze signaleert eventuele knelpunten en doet aanbevelingen om deze knelpunten weg te nemen.

Veelzijdige ervaring

Minister Carola Schouten: “Ik ben blij dat Fieke van der Lecq haar veelzijdige ervaring in het pensioenveld wil inzetten voor deze nieuwe functie. Ik heb er vertrouwen in dat ze de signalen over de uitvoeringspraktijk op waarde schat, een onafhankelijk oordeel vormt en partijen verbindt. Ik ben ervan overtuigd dat zij, samen met alle partijen, bijdraagt aan het succesvol realiseren van deze pensioentransitie.”

Stelselpartijen

Primair zijn de stelselpartijen, (de vertegenwoordigers van) de werkgevers en werknemers, de pensioenfondsen, verzekeraars en de premiepensioeninstellingen, verantwoordelijk voor het tijdig en zorgvuldig doorlopen van de transitie; AFM en DNB zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de pensioenuitvoerders. De adviezen van de regeringscommissaris gaan dan ook niet over de inhoud van de overeengekomen transitieplannen, invaarbesluiten, implementatieplannen en communicatieplannen. Wel draagt de regeringscommissaris eraan bij dat de verschillende partijen de transitie goed kunnen doorlopen.

Faciliteren

Van der Lecq: “Vanuit mijn ervaring met diverse typen stelselpartijen heb ik er oog voor dat zij de transitie op verschillende manieren zullen doorlopen. De ketenpartijen in de pensioensector, van stelselpartijen tot pensioenuitvoeringsorganisaties, kunnen tegen knelpunten aanlopen, waarbij ik kan faciliteren dat deze door de sector marktbreed worden opgelost.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.