FFP’ers geven vrouwen uur gratis consult

0

Een groot aantal gecertificeerd financieel planners geven vrouwen tijdelijk een gratis uur consult. Daarmee willen zij hen helpen financieel zelfbewuster te worden. “Nu lopen ze te vaak het risico dat ze niet op eigen benen kunnen staan als de situatie daarom vraagt”, aldus FFP-voorzitter Rob van den Aker.

Vrouwen hebben minder zelfvertrouwen dan mannen in het nemen van grote financiële beslissingen, blijkt uit een recent FFP-onderzoek. Als onderdeel van de FFP-kerstactie, richt de beroepsorganisatie zich deze week via social media met diverse voorlichtingsartikelen in het bijzonder op vrouwen die voor een scheiding staan, maar ook op de pensioensituatie van getrouwde en samenwonende stellen en op het financiële vangnet van vrouwelijke zzp’ers. “De overheid – en de samenleving in het algemeen – vraagt steeds meer zelfredzaamheid van de burger. Vrouwen blijken hierin extra kwetsbaar. Veel van hen hebben minder affiniteit met financiën, waardoor ze moeilijker de juiste stappen kunnen zetten naar financiële zelfstandigheid. Wij willen met deze kerstactie vrouwen graag helpen om financieel zelfbewuster te worden”, aldus Van den Aker.

Grote geldzaken

Jacqueline van der Vorm, gecertificeerd financieel planner en zelfstandig adviseur, herkent die kwetsbaarheid in haar adviespraktijk. “Ik heb helaas genoeg voorbeelden gezien waarbij de vrouw er slecht vanaf komt.” Tegelijk constateert zij dat vrouwen doorgaans minder aandacht aan hun financiële toekomst besteden dan mannen. “Mannen nemen zich vaker voor om niet rood te staan, hun rekeningen op tijd te betalen, te kijken of verzekeringen nog passend zijn en hun pensioensituatie te onderzoeken. Vrouwen worstelen eerder met ‘de grote geldzaken’ zoals belastingaangifte, hypotheek en pensioen. Die worsteling wordt voor veel vrouwen een steeds groter risico, nu de overheid haar vangnet steeds meer terugtrekt.”

FFP-Nibud onderzoek

Het onlangs gehouden FFP-onderzoek uitgevoerd door Nibud over pensioen staaft die bevindingen met cijfers. Zo blijkt dat 53% van de vrouwen pensioenen moeilijk te begrijpen vindt. Slechts 11% van de vrouwen denkt vrij zeker te weten dat ze straks voldoende pensioen krijgen. Ook maar 14% van de vrouwen heeft vaker met een financieel adviseur gesproken.

Van der Vorm ziet ook lichtpuntjes, bijvoorbeeld dat vrouwen vaker van plan zijn om te sparen voor een buffer. Bij dat goede voornemen wil zij samen met haar vakgenoten aanhaken met een speciaal kerstcadeautje: een gratis uur consult van een gecertificeerd financieel planner, zodat vrouwen hun financiën integraal op een rij kunnen laten zetten door een expert.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.