FFP wijst werkgever op zorgplicht pensioenvraagstuk

0

De voorgestelde herziening van het pensioenstelsel gooit de ‘zekerheid’ van de pensioenuitkering overboord, stelt de Federatie Financieel Planner (FFP). Vanwege de grote gevolgen die dit voor werknemers heeft, pleit de beroepsorganisatie ervoor dat werkgevers een rol oppakken in het creëren van meer zekerheid voor hun medewerkers.

Een persoonlijker en transparanter pensioenstelsel maakt eigen financiële keuzes en afwegingen belangrijker. Werkgevers hebben daarin volgens de FFP een zorgplicht om werknemers te helpen meer grip te krijgen op deze keuzes en waar nodig maatregelen te treffen. De beroepsorganisatie van financieel planners denkt hierbij aan voorlichtingsbijeenkomsten en individuele begeleiding van medewerkers bij financiële planning als secundaire arbeidsvoorwaarde.

Via CAO regelen

FFP-voorzitter Rob van den Aker: “Natuurlijk moeten kabinet, vakbonden en werkgevers nog veel uitwerken. Eén ding is wel duidelijk: het persoonlijke karakter van het nieuwe stelsel brengt met zich mee dat mensen zelf beslissingen moeten nemen die belangrijk zijn voor hun financiële toekomst. Met een goed financieel plan krijgen zij inzicht in de keuzes en afwegingen waarvoor ze komen te staan. Werkgevers kunnen hier een rol in vervullen door een vorm van financiële planning aan te bieden aan hun werknemers. Ik kan me voorstellen dat vakbonden dit onderwerp meenemen in de cao-onderhandelingen.”

Onzekerheden

De FFP geeft enkele voorbeelden van zaken die voor onzekerheid zorgen:

  • Iedereen die nu pensioen opbouwt, krijgt straks een andere pensioenopbouw. Voor de deelnemers van 45 jaar en ouder betekent de leeftijdsonafhankelijke premie een verslechtering van de opbouw. Hiervoor moet een adequate compensatie worden geboden. Hoe hoog is het nieuwe pensioeninkomen en is de compensatie inderdaad adequaat?
  • Als de keuze wordt geboden om individueel te beleggen, is het van belang dat een werknemer inzicht heeft in de mogelijke verschillen in risico en rendement en de financiële gevolgen daarvan voor zijn pensioeninkomen.
  • Als de pensioenuitkering kan fluctueren, is een buffer uit vermogen extra belangrijk om inkomensverschillen op te vangen, maar hoeveel heb je straks nodig?
  • Is het verstandig om 10% uit de pensioenpot in één keer te laten uitbetalen en daaruit bijvoorbeeld een extra aflossing te doen op je hypotheek?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.