Felle concurrentiestrijd dempt stijgende hypotheekrente

0

De Hypotheekshop merkt een aantal ontwikkelingen op die erop duiden dat de hypotheekrente op korte termijn licht kan stijgen. Zo hebben geldverstrekkers afgelopen week voor het eerst sinds eind oktober weer vaker hun rentes verhoogd dan verlaagd. Een felle concurrentiestrijd dempt de stijging.

Ook voor deze week zijn er renteverhogingen aangekondigd, schrijft De Hypotheekshop in het rentebericht. De stijging wordt veroorzaakt door de gestegen rente op de kapitaalmarkt, die sterk verbonden is met de hypotheekrente.

Felle concurrentiestrijd

De concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt is fel, waardoor de marges teruglopen. “Voor de vijfde week op rij staan financiers in het rood wat betreft de marge die ze maken op de hypotheekrente. Het is daarom opvallend dat de hypotheekrente al niet veel meer is gestegen dan momenteel het geval is. In feite behoort de gemiddelde marge in het lopende eerste kwartaal van dit jaar zelfs tot de laagste sinds 2008”, aldus de adviesorganisatie.

Die stelt ook vast dat maar liefst 54% van de consumenten met een hypotheekaanvraag op dit ogenblik bij hun huidige geldverstrekker blijft (doorstromers met een meeneemhypotheek, verhogers). “Dat betekent dat 40 actieve financiers samen strijden om de overgebleven 46% potentiële klanten (starters, andere doorstromers, oversluiters), waarbij het belangrijkste wapen het rentetarief op 10 jaar NHG is. Mogelijk dat de grootbanken en hun dochterlabels de concurrentie extra kunnen aangaan vanwege de grote winsten die vorig jaar werden behaald.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.