Fake it till you make it

0

Trump deed het en iedereen viel erover: de overwinning claimen al voor deze een feit was. Vervolgens riep hij ‘fraude’ (zonder bewijs) en claimde hij alsnog de overwinning. Hij verloor uiteindelijk dubbel. Toch lijkt het een trend; fake it till you make it, is steeds vaker het devies wanneer we iets willen bereiken. Waarom?

‘Kennisborging blijft de basis van elk advies’

Auteur: Esther Vuijsters, Teamleider Marketing Communicatie van Lindenhaeghe

Er zit een logica achter: onderzoek wijst uit dat je succes kunt afdwingen. Fake it till you make it is een kwestie van vaardigheden. Het draait om zelfvertrouwen, jezelf ‘groot’ maken (kijk naar de apen, die doen dit ook!), geloof in jezelf, gecombineerd met wat trucjes uit de training ‘Effectief beïnvloeden’.

Deze powerskills-cocktail vergroot niet alleen je macht maar ook je kans op slagen. Je dwingt iets af. Ik zal niet zover gaan als mensen die beweren dat je met positieve gedachten en aangeleerd gedrag wolken, onheil en zelfs ziektes kunt wegdenken, maar dat deze vaardigheden je vooruit kunnen helpen, staat als een paal boven water. Obama begreep dit (‘Yes you can!’), Oprah Winfrey ook (‘Do the one thing you think you cannot do!’).

Geloofwaardigheid

Maar er is natuurlijk wel een grens aan het oprekken van je ego. Want overmoed (of nog erger: hoogmoed) ligt op de loer. (In Trumps geval: megalomanie.) Je moet wel iets hebben om op terug te kunnen vallen, een solide basis, een gedegen voorbereiding, een claim. Je zult, kortom, de vaardigheden met kennis moeten kunnen combineren. Anders verkoop je al snel gebakken lucht, a lot of bullshit. En dat maakt je ongeloofwaardig. Een overwinning claimen die er nog niet is, is gebakken lucht. Net als jezelf in de dasha van een president plaatsen, terwijl je daar niet was.

Maar we vinden de voorbeelden ook dichter bij huis: jezelf adviseur noemen, zonder dat je je diploma’s op orde hebt (iets dat volgens de AFM steeds vaker voorkomt) of een integraal financieel advies geven, zonder specialistische opleiding. En wat dacht je van een examen doen uitsluitend op ‘mindset’.

In balans komen

Het één kan niet zonder het ander; kennis en vaardigheden hebben elkaar nodig. Ze zijn de yin en yang van élke professional. Als opleider staan wij voor het trainen van vaardigheden. Er is op dat gebied echt nog veel te winnen. Maar niet zonder fundament; kennisborging blijft de basis van elk advies. In 2020 is iedereen zoekende geweest; mede door corona is de focus verschoven en het evenwicht verstoord. 2021 wordt daarom wat ons betreft het jaar van de balans.

Zéggen dat je een marathon gaat lopen kan je helpen om je te motiveren als je nog niet bent begonnen; het ook daadwerkelijk dóen zonder voorbereiding, is vragen om proble- men. Zet dus in op kennis én vaardigheden als je klaar wilt zijn voor de toekomst. Speel geen blufpoker; baseer je verhaal op (feiten)kennis. Onthoud: Zonder make is fake slechts fake. En voor je het weet ben je de Trump van de sector. En kun je alleen maar verliezen.

Deze column werd voor het eerst gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2021.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.