Extreme prijsverschillen fietsverzekeringen

0

Dat shoppen loont, ook bij het kiezen voor een verzekering, is bekend. Dat de premies voor fietsverzekeringen dermate grote verschillen vertonen, is een verrassing te noemen. Deze verschillen komen naar voren uit onderzoek van de Consumentenbond, die de verzekeringen van 8 aanbieders met elkaar vergeleek.

De Consumentenbond heeft aangetoond dat de ene verzekering wel 6 keer zo duur kan zijn als de andere. De dure verzekering hoeft lang niet altijd beter te zijn. Een 40-jarige Rotterdammer die zijn e-bike van 2500 euro wil verzekeren, betaalt bij Allianz 74 euro per jaar voor een doorlopende verzekering. Enra Optimaal vraagt voor diezelfde verzekering bijna 3 keer zoveel, namelijk 210 euro. Interpolis maakt het helemaal bont door 459 euro per jaar in rekening te brengen. Dat is ruim 6 keer zoveel.

Woonplaats en leeftijd bepalen prijs

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijken woonplaats en leeftijd van invloed te zijn op de hoogte van de premie. Jongeren betalen meer dan ouderen en stadsbewoners betalen meer dan dorpsbewoners. Woont de eerder genoemde 40-jarige niet in Rotterdam, maar in Ootmarsum, dan rekent Interpolis 80% minder, namelijk 94 euro. Bij andere verzekeraars is het verschil tussen stad en dorp minder groot. Zo betalen verzekerden bij Allianz in Ootmarsum 23% minder en bij ANWB slechts 14% minder.
De KNWU-verzekering van Kingpolis is een uitzondering op de regel. Voor deze verzekering is de premie overal in Nederland gelijk. Ook deelnemers aan het e-bikecollectief van de Consumentenbond betalen overal in Nederland dezelfde premie. En dat tarief wordt gedurende de looptijd van het contract niet verhoogd.

Shoppen loont

Over de hele linie rekent Allianz Global Assistance de laagste premies. Voor stadsfietsen is het zelfs de Beste Koop. Kingpolis en Univé zijn een fractie duurder maar hebben betere voorwaarden. Voor e-bikes is Kingpolis de Beste Koop en Univé voor racefietsen en mountainbikes. De Consumentenbond adviseert om niet zomaar een verzekering via de dealer af te sluiten, maar eerst op onderzoek uit te gaan en dan pas de beste verzekering te kiezen. Consumenten doen er goed aan zich ook te verdiepen in de voorwaarden, want ook die verschillen flink.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar