Extreem weer veroorzaakt extreme schadelast

0

De Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars wijst uit dat extreem weer vorig jaar voor meer dan 886 miljoen euro aan verzekerde schade heeft veroorzaakt. De monitor geeft sinds 2007 jaarlijks inzicht in schades veroorzaakt door bliksem, hagel, neerslag, overstroming, vorst en storm.

De stormen Eunice, Dudley en Franklin – die alle drie in februari 2022 over ons land raasden – veroorzaakten een recordaantal schademeldingen met een totaal schadebedrag van ruim 714 miljoen euro. Dat is 214 miljoen meer dan eerder door het Verbond werd geschat.

Volgens Verbondsdirecteur Richard Weurding tonen deze cijfers opnieuw aan dat extreem weer de samenleving steeds meer geld kost. Zo waren er in 2021 de grote overstromingen in Limburg. Dit betrof een schade van 210 miljoen. In 2016 leidde extreem weer tot bijna 770 miljoen euro schade. Hagel veroorzaakte toen met name in Noord-Brabant veel schade. En vorig jaar dus het hoogste schadebedrag sinds de meting in 2007 van start ging.

In een toelicht zegt Weurding daarover: “De impact van klimaatverandering is evident. Dus we moeten alles op alles zetten om Nederland klimaatbestendiger te maken. En dit begint bij bewustwording. Hoe voorkomen we schade, bouwen we veilig en hoe passen we ons aan? Alleen dan kunnen we op lange termijn de verzekerbaarheid voor mensen en bedrijven blijven garanderen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.