‘Extreem snel’ lagere premie voor jonge bestuurder

0

Jonge bestuurders betalen bij de start van hun ‘rij-carrière’ de hoogste premie, maar in de jaren die daarop volgen wordt hun autoverzekering volgens vergelijkingssite Geld.nl ‘extreem hard’ goedkoper. “Tussen 18 en 25 jaar daalt de premie jaarlijks tot wel 18 tot 20 procent”, zegt Amanda Bulthuis.

Geld.nl onderzocht de ontwikkeling van de autopremies voor bestuurders van 18 tot en met 30 jaar. Hieruit blijkt dat, zelfs als de schadevrije jaren op 0 blijven staan, je tot 25 jaar elk jaar flink minder betaalt voor je autoverzekering. Vanaf 25 jaar daalt de autopremie langzamer. “In de periode van 18 tot en met 25 jaar daalt de premie elk jaar met gemiddeld 11 tot 12 procent. Als je er vanuit gaat dat iemand er dan ook nog elk jaar een schadevrij jaar bijkrijgt, daalt de premie jaarlijks met wel 18 tot 20 procent.

Een voorbeeld. Iemand die in Veldhoven woont en op zijn 18e een Volkswagen Golf van 10 jaar oud wil verzekeren, betaalt gemiddeld 197 euro per maand voor een WA-verzekering. Sluit je pas op je 25e dezelfde autoverzekering af, dan betaal je met 0 schadevrije jaren nog maar 79 euro per maand. Nog steeds een flink bedrag natuurlijk, maar het scheelt al meer dan de helft”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Nog harder bij schadevrije jaren

De opbouw van schadevrije jaren zorgt ervoor dat de premie nog harder daalt. Bulthuis: “De premie van de WA-verzekering daalt, als de jonge bestuurder er elk jaar een schadevrije jaar bij krijgt, zelfs van 197 euro per maand (voor een 18-jarige met 0 schadevrije jaren) naar 48 euro per maand (voor een 25-jarige met 7 schadevrije jaren).”

Geld.nl keek ook naar de premie voor een WA plus beperkt casco verzekering. “Hier keken we naar de premies voor een bestuurder uit Alphen aan de Rijn die een Opel Corsa van 6 jaar oud rijdt. We zagen daar hetzelfde beeld”, vertelt Bulthuis. “Ook daar daalt de premie tussen de 18e en 25e verjaardag elk jaar flink.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.