Extra eigen risico na derde jaar voordelig

0

Het verhoogde eigen risico waar steeds meer verzekerden voor kiezen, levert gemiddeld vanaf het derde jaar financieel voordeel op. Dat blijkt uit berekeningen van MoneyView.

Volgens MoneyView kiezen steeds meer mensen voor een extra eigen risico van 500 euro waar een premiekorting tegenover staat, omdat de premies van de zorgverzekeringen in 2017 zo fors stijgen. Dat kan lucratief zijn voor een gezond persoon die de komende jaren geen zorgkosten verwacht te maken. Het grootste financiële risico zit in het eerste verzekeringsjaar.

Met een voorbeeld maakt MoneyView duidelijk waar het omslagpunt zit. Met een korting van 20 euro per maand (240 per jaar) zijn de potentieel extra kosten in het eerste verzekeringsjaar 260 euro (500 min 240). Als het eigen risico in het eerste jaar niet wordt aangesproken, zijn de potentieel extra kosten in het tweede jaar nog maar 20 euro (500 min 480). In het derde jaar wordt in dit voorbeeld financieel voordeel behaald, zelfs als dan het volledige eigen risico alsnog moet worden betaald.

Kortingen lopen uiteen

De premiekortingen lopen bij verschillende verzekeraars uiteen van 12,50 tot 25 euro per maand. Het hangt van de hoogte van de korting af wanneer het omslagpunt wordt bereikt. Bij 41 van de 61 basisverzekeringen ligt het omslagpunt in het derde jaar, zo berekende MoneyView.

Bij 19 basisverzekeringen ligt het omslagpunt al in het tweede jaar. Bij één basisverzekering is de korting zo laag dat dit pas in het vierde jaar ligt. Het gemiddelde omslagpunt is na 27 maanden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.