Extra belastingkorting op de energierekening  

0

Het kabinet geeft huishoudens in 2022 niet alleen een extra belastingkorting op de energierekening, maar stelt ook het belastingtarief op elektriciteit naar beneden bij. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik komt dit alles neer op een daling van het belastingdeel van ongeveer 400 euro.

In de praktijk zal dat bedrag per huishouden verschillen. Dat hangt af van het energieverbruik van het huishouden. Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik op 1.170 m3 gas en ruim 2.384 kWh elektriciteit.

Miljardenplan

De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met 230 euro inclusief btw. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent, inclusief btw. Deze tijdelijke maatregelen gelden voor 2022. Het kabinet trekt in totaal 2,7 miljard euro uit voor de compensatie van huishoudens en 0,5 miljard euro voor bedrijven.

Beter isoleren

Daarin zit ook een bedrag van 150 miljoen euro om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning via hun gemeente te ondersteunen met isolatiemaatregelen. Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK): “We verlagen tijdelijk de energiebelasting om de stijging van de energierekening op korte termijn te beperken. Op de iets langere termijn is het belangrijk dat we minder blootgesteld worden aan prijsschommelingen op de energiemarkt. Betere isolatie van woningen is daarvoor noodzakelijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.