Exportvolume neemt in februari met 2% toe

0

De voorlopige exportcijfers die het CBS over de maand februari bekendmaakte, laten een groei op jaarbasis zien. Deze groei is wel wat minder dan in de maand januari.

Volgens de Exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in april minder gunstig dan in februari. Alle vertrouwensindicatoren in de radar verslechterden.

Meer import dan export

Het volume van de goederenexport was in februari 2,0% groter dan in februari 2018, zo meldt het CBS. Daarmee is de groei iets kleiner dan in januari werd gemeten. In februari 2019 groeide vooral de export van transportmiddelen (o.a. schepen) en machines. Daarentegen kromp de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in februari 2,6% groter dan een jaar eerder.

Er is wel sprake van enige vertekening van de cijfers. Zo meldt het CBS dat de groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Het zijn dus geen like-for-like cijfers.

CBS
Voortekenen voor april ongunstig

Volgens de Exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in april 2019 minder gunstig dan in februari. Alle vertrouwensindicatoren in de radar verslechterden. De krimp van de Duitse industriële productie was echter op jaarbasis kleiner. Ook de jaar-op-jaarontwikkeling van de wisselkoersen verbeterde. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export. De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar