‘Explosieve stijging gasprijs zet huizenbezitters aan tot verduurzaming woning’

0

De explosieve stijging van de gasprijzen heeft ertoe geleid dat veel huizenbezitters er voor kiezen hun woning te verduurzamen. Zo is het aantal hypotheken dat wordt afgesloten om de woning te verbouwen en/of energiezuiniger te maken in oktober, toen de gasprijs opliep naar bijna het achtvoudige ten opzichte van een jaar eerder, met maar liefst 59% gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Maar ook op kortere termijn is sprake van een flinke stijging. Zo steeg het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering in oktober 2021 flink (+29%) in vergelijking met september 2021, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Gasprijs

Menno Luiten (foto), commercieel directeur van De Hypotheker: “Al sinds de zomer, toen de stijging van de gasprijzen is ingezet, zit het aantal afgesloten hypotheken voor woningverbetering in de lift. Zo was in juni sprake van een stijging van maar liefst 49% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Deze toename zette zich ook in de maanden hierna door. Zo lieten ook juli (+55%), augustus (+42%) en september (+49%) een flinke stijging zien. In oktober, toen de gasprijzen door het dak schoten, is een piek bereikt. Het aantal hypotheken dat werd aangevraagd voor het verbouwen en verduurzamen van de woning steeg met bijna 60% in vergelijking met oktober 2020. Tegelijkertijd was in het afgelopen jaar sprake van een flinke daling van het aantal hypotheken dat is afgesloten voor de aankoop van een woning. In de eerste drie kwartalen van 2021 is juist sprake van een significante daling (-26%) in vergelijking met dezelfde periode in 2020 en 2019 (-8%).”

55-plussers

Alles wijst er volgens De Hypotheker steeds meer op dat woningbezitters, onder invloed van het schaarse woningaanbod en de hoge huizenprijzen, er niet langer voor kiezen te verhuizen, maar liever een hypotheek afsluiten om hun huis te verduurzamen en de energiekosten te drukken. Zo zijn een lage(re) rente en eventuele overwaarde op de woning steeds vaker aanleiding om de hypotheek (deels) te gebruiken voor een verbouwing en/of energiebesparende voorzieningen. Luiten: “Uit de cijfers blijkt vooral dat veel 55-plussers hiervoor kiezen. In deze leeftijdscategorie was in oktober sprake van een explosieve stijging (+90%) in vergelijking met een jaar geleden. In andere leeftijdsgroepen was de stijging weliswaar minder groot, maar nog steeds fors, zoals bij huizenbezitters van 35 tot 45 jaar (+85%), 45 tot 55 jaar (+68%) en 25 tot 35 jaar (+60%).”

Klimaatakkoord

Luiten: “In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 minstens 49% minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Een van de maatregelen om deze doelstelling te realiseren is dat de belasting op gas vanaf volgend jaar omhoog zal gaan. Dit hogere gastarief moet huishoudens vanaf 1 januari 2022 stimuleren minder gas te verbruiken en duurzame maatregelen te nemen. Al een tijd zien we dat de hypotheekaanvragen voor woningverbetering, waaronder verduurzaming, sterk stijgen. Nu de energieprijzen zo fors zijn gestegen, maken steeds meer huizenbezitters de stap naar het verduurzamen van hun woning. Dat is onder meer mogelijk door energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Ook kunnen huizenkopers die willen verduurzamen tot 106% van de waarde van de woning lenen. Verder geven sommige geldverstrekkers rentekortingen als de woning een beter energielabel krijgt. Zeker met het oog op de aanhoudende stijging van de energieprijzen is het dan ook raadzaam de woning waar mogelijk te verduurzamen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.