Explosie aan juridische geschillen zonnepanelen

0

Het aantal bij DAS aangemelde conflicten over de levering of plaatsing van zonnepanelen bedroeg in 2021 ruim 500. In 2022 waren al bijna 800 klanten (+60%) verwikkeld in een dergelijk geschil en in het eerste kwartaal van 2023 zijn dat er al bijna 200.

Veel geschillen die bij DAS binnenkomen gaan over zonnepanelen die helemaal niet of te laat worden geleverd, zonnepanelen (en/of de omvormer) die niet naar behoren functioneren, zonnepanelen die niet volgens de voorschriften zijn geplaatst en dat het garantiebewijs voor de zonnepanelen niet wordt overhandigd, ondanks dat dit is afgesproken. Ook komt het regelmatig voor dat er schade wordt veroorzaakt aan het dak met lekkages tot gevolg.

Naast het aanmelden van juridische geschillen, wonnen in het eerste kwartaal van dit jaar ook al ruim 300 klanten van DAS juridisch advies in over problemen rondom de levering of plaatsing van zonnepanelen.

Meer geschillen door stijgende vraag

Sjaak Drinkenburg, jurist bij DAS, wijst de stijgende energiekosten als één van de oorzaken aan voor de toename aan geschillen over de levering en plaatsing van zonnepanelen. “Steeds meer mensen besluiten om zonnepanelen te plaatsen op hun huis omdat de energiekosten sterk zijn gestegen. Die vraag leidt tot meer werk- en tijdsdruk bij de aannemers. Daarnaast zie je dat er problemen bij de levering ontstaan doordat er bepaalde tekorten zijn van onderdelen zoals chips en halfgeleiders.”

Goed vastleggen wat je nu precies koopt, is zijn belangrijkste tip. “Welke panelen krijg je en waar worden ze geplaatst? Laat ook een duidelijke offerte opmaken en vraag wat de levertijd is. Vraag ook of alle onderdelen direct leverbaar zijn en zo niet, binnen welke termijn wel. Wil je zekerheid inbouwen? Laat dan vastleggen dat als de zonnepanelen niet op een bepaalde datum binnen zijn, je de mogelijkheid hebt om kosteloos van de overeenkomst af te zien. Betaal ook nooit meer dan maximaal 50% vooraf. Bij oplevering het restant. Overigens is het gebruikelijk om 10% als aanbetaling te voldoen. En tot slot, check met wie je in zee gaat.”

Andere rechtsgebieden

Bij DAS kwamen er in het eerste kwartaal 2023 ruim 35.000 service- en claimmeldingen binnen. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 stijgen deze meldingen voor de rechtsgebieden
bestuursrecht (+15%), personen- en familierecht (+18%) en wonen (+6%). Ook bij arbeidsrecht zijn er meer meldingen sinds het derde en vierde kwartaal in 2022.

Het aantal mediations (Q1 2023: 71) is in vergelijking met het eerste kwartaal 2022 met 140% toegenomen. Die stijging bij DAS is direct te linken aan de promotieactie waarbij DAS mediation tijdelijk ook voor de wederpartij kosteloos aanbiedt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.