Vanwege het valutarisico krijgen ‘expats met vreemde valuta’ sinds de invoering van de Mortgage Credit Directive (MCD) veel moeilijker een hypotheek in ons land, zegt Michel van der Sluis, managing director van TDMC. “Dit is nu al ruim twee jaar gaande, terwijl er voor deze doelgroep wel een oplossing voorhanden is.”
Na de introductie van de MCD op 14 juli 2016 konden consumenten geen hypotheek meer krijgen in Nederland als zij inkomen ontvangen in een andere valuta dan de euro, wonen in een land met een andere valuta dan de euro of activa aanhouden waaruit de lening moet worden afgelost in een andere valuta dan de euro. Alleen ABN Amro accepteert momenteel deze klanten, is de ervaring van Van der Sluis.
Twee serieuze hordes
Hij heeft wel een idee waarom veel hypotheekverstrekkers de boot afhouden. Van der Sluis: “Er moeten twee serieuze hordes worden genomen. De MCD schrijft een monitoringsplicht voor ten aanzien van het valutarisico dat een klant loopt. Hij moet binnen een bij wet vastgestelde bandbreedte blijven. Je wilt immers niet dat je klanten een te groot deel van hun inkomen aan hypotheeklasten besteden, waardoor betalingsproblemen kunnen ontstaan. Hiervoor moet je als hypotheekverstrekker bereid zijn een database in te richten.
Overschrijdt het valutarisico van de klant de bandbreedte, dan krijgt hij volgens de MCD rechten om zijn valutarisico te beperken. In de MCD tekst stond een voorbeeld van een mogelijkheid om het valutarisico te beperken waarover veel misverstanden zijn ontstaan: het recht om zijn hypotheekovereenkomst om te laten zetten in een andere valuta. In de praktijk zou dit betekenen dat je als hypotheekverstrekker de lopende overeenkomst, inclusief de maandelijkse incasso, zou moet omzetten naar bijvoorbeeld de Japanse yen. Logisch dat hypotheekverstrekkers hier niet happig op zijn.”
De wet biedt een escape
Maar de wet biedt ook een escape, stelt Van der Sluis vast: “Als hypotheekverstrekker mag je zelf een manier bedenken om het valutarisico te beperken, mits je dit voorafgaand aan de overeenkomst met je klant afspreekt. Ik merk dat maar weinig hypotheekaanbieders van deze escape op de hoogte zijn. En zij die het wel weten, worstelen met de invulling ervan. Resultaat: veel onzekerheid en een onterechte perceptie op de risico’s. Andere verstrekkers zouden daar een goed voorbeeld kunnen nemen aan ABN Amro.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.